Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a oferit miercuri după-masa o primă reacție vizavi de demisia lui Anatoli Ciubais, consilierul președintelui Vladimir Putin, care ar fi părăsit deja Rusia, anunță Kommersant.

Vladimir Putin la o intalnire cu Anatoli Ciubais (cu spatele)Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia Images

Agenția Bloomberg a dezvăluit miercuri, citând două surse familiare cu situația, că oficialul rus și-a dat demisia din cauza războiului din Ucraina și că acesta a părăsit țara condusă de Vladimir Putin.

Ciubais este cel mai înalt oficial de la Moscova care și-a exprimat până acum opoziția față de „operațiunea militară specială” declanșată de Putin împotriva Ucrainei pe 24 februarie.

Kremlinul spune că Anatoli Ciubais a demisionat de bunăvoie

Peskov a confirmat că acesta, care ocupa funcția de reprezentant special al Rusiei pentru probleme climatice și de dezvoltare durabilă, și-a dat demisia, afirmând că decizia a fost luată „din propria inițiativă”.

„Da. Ciubais a demisionat din proprie inițiativă. Și a plecat, nu a plecat [din țară], aceasta este treaba lui”, a declarat Peskov pentru agenția Interfax.

Jurnaliștii de la Kommersant, cel mai mare ziar financiar din Rusia, afirmă că Anatoli Ciubais a fost văzut pe 22 martie la Istanbul, unde ar fi fost surprins scoțând bani de la un bancomat.

Cine este Anatoli Ciubais

Cunoscut drept arhitectul privatizărilor ce au avut loc în Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice, Ciubais i-a oferit lui Putin prima sa slujbă la Kremlin la mijlocul anilor '90 și inițial a salutat ascensiunea sa la putere în 2000.

Interfax notează că oficialul rus a condus Rosnano, o instituție rusească de dezvoltare în domeniul nanotehnologiei, timp de 12 ani. Înainte de aceasta, el a fost director general al corporației de stat Rosnanotech iar între 1998 până în 2008 a condus societatea pe acțiuni United Energy System of Russia.

În anii '90, a ocupat funcții înalte în guvern, inclusiv cea de prim-viceprim-ministru, și a fost timp de câteva luni șef al cancelariei președintelui Boris Elțin.

Urmărește ultimele evoluții din a 28-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.