Premierul ungar Viktor Orban a fost adăugat în baza de date Myrotvorets, cunoscută sub denumirea de „Peacemaker” pe plan internațional, ca propagandist anti-ucrainean, relatează Kommersant.

Viktor Orban primit cu sampanie la MoscovaFoto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Peacemaker este un centru de la Kiev de cercetare a infracțiunilor comise împotriva securității naționale a Ucrainei, includerea unei persoane în baza sa de date devenind uneori un motiv pentru interzicerea intrării sale în țară.

Însă baza de date Peacemaker nu este un un registru oficial al autorităților de la Kiev, deși Al Jazeera nota în urmă cu 3 ani că mii de persoane care sunt suspectate că îi susțin pe separatiștii pro-ruși din Donețk și Luhansk sunt arestate și interogate în fiecare an pe baza „listei negre” întocmite de organizație.

„Nu suntem o organizație cu caracter punitiv, ci un centru de investigații”, afirma pentru Al Jazeera Anton Gerașcenko, fondatorul Peacemaker, în prezent consilier în cadrul ministerului de Interne de la Kiev, după ce anterior a ocupat funcția de ministru adjunct în cadrul aceluiași minister.

De ce a fost inclus Viktor Orban pe „lista neagră” a propagandiștilor anti-ucraineni

Centrul de investigații de la Kiev îl acuză pe Viktor Orban că este un „complice al criminalilor de război ruși, complice al crimelor comise de autoritățile ruse împotriva Ucrainei și cetățenilor săi, cooperare cu agresorul rusesc” și că răspândește propagandă anti-ucraineană.

„Este singurul [lider] din Uniunea Europeană care refuză transferul de arme către Ucraina prin teritoriul țării sale și se opune respingerii gazelor naturale rusești chiar și pe termen lung”, afirmă anchetatorii de la Peacemaker.

Viktor Orban a anunțat de asemenea că Ungaria va plăti gazele naturale rusești în ruble, rupând frontul comun făcut de statele membre ale UE în fața ultimatumului dat de președintele rus Vladimir Putin la sfârșitul lunii martie.

În discursul susținut după ce partidul său Fidesz a câștigat alegerile parlamentare susținute la începutul lui aprilie, Viktor Orban l-a numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind unul dintre adversarii săi.

Doar 3 zile mai târziu, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto l-a convocat pe ambasadorul ucrainean de la Budapesta pentru a-i cere ca „liderii ucraineni să înceteze să insulte Ungaria”.

Urmărește ultimele evoluții din a 68-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.