Finlanda și Suedia vor putea să se alăture rapid NATO în cazul în care vor decide să ceară aderarea la alianța militară occidentală, a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

Finlanda și Suedia pot fi primite rapid în NATOFoto: Dreamstime.com

"Dacă vor decide să depună cererea, Finlanda și Suedia vor fi primite cu căldură și mă aștept ca procesul să se desfășoare rapid", a declarat Stoltenberg reporterilor la Bruxelles, adăugând că intenționează să vorbească cu președintele finlandez în cursul zilei.

El a spus că este sigur că se pot găsi aranjamente pentru perioada interimară dintre o cerere a celor două țări scandinave și ratificarea oficială în parlamentele tuturor celor 30 de membri NATO.

"Sunt convins că există soluții de a acoperi această perioadă intermediară într-un mod care să fie suficient de bun și care să funcționeze atât pentru Finlanda, cât și pentru Suedia", a declarat Stoltenberg.

Finlanda și Suedia își vor exprima împreună dorința de a adera la NATO luna viitoare, au scris luni ziarele Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia, citând surse care cunosc situația.

Parlamentul finlandez a început pe 20 aprilie dezbaterea privind aderarea la NATO.

Rusia, cu care Finlanda are o graniță comună de 1.300 km, a declarat că va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în enclava sa baltică Kaliningrad dacă Finlanda și Suedia decid să adere la NATO. (foto articol © Meral Sayili | Dreamstime.com)

---