​Kârgâzstanul s-a opus creării pe teritoriul său a unui laborator biologic rusesc BSL3 (al treilea nivel de biosecuritate), relatează Intefax, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Analiza unor substante toxice in laboratorFoto: T Hancharova, Dreamstime.com

„În cadrul celei de-a 23-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale kârgâz-ruse pentru cooperare comercială, economică, științifică, tehnică și umanitară, care a avut loc la 14 aprilie la Moscova, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la crearea unui laborator biologic BSL3 în Kârgâzstan”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății al țării din Asia Centrală.

Acesta a precizat că „este de remarcat faptul că partea kârgâză a vorbit împotriva implementării acestui proiect”, adăugând însă că ministerele Sănătății din cele două țări „au convenit să continue dezvoltarea cooperării în domeniul asistenței medicale, inclusiv prin extinderea legăturilor directe între organizațiile medicale, științifice și educaționale”.

„Părțile au decis de asemenea să continue să consolideze cooperarea pe probleme de cercetare comună, prevenire și răspuns la bolile infecțioase în cadrul inițiativelor rusești de promovare a dezvoltării internaționale”, mai menționează acesta.

Rusia nu are nicio graniță comună cu Kârgâzstanul, o țară din Asia Centrală fără ieșire la mare care în schimb se învecinează la nord cu Kazahstanul, la vest cu Uzbekistanul, la est cu China, iar în sud-vest cu Tadjikistanul.

Rusia și teoria „laboratoarelor biologice” din Ucraina

Demersul Moscovei de a construi un laborator biologic în Kârgâzstan pare cu atât mai ipocrit încât una dintre teoriile conspirației lansate de Kremlin după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie susțină că Ucraina ar fi dezvoltat mai multe laboratoare biologice în parteneriat cu Statele Unite pentru desfășurarea unor experimente periculoase.

Generalul Igor Kirillov, comandantul Forțelor ruse de Apărare împotriva Radiațiilor, Armelor Chimice și Biologice”, declara pe 7 martie că Ucraina a făcut experimente cu patogeni extrem de periculoși precum ciuma sau antraxul în pretinsele laboratoare biologice.

Ulterior, general-maiorul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a afirmat că Rusia a intrat în Ucraina pentru a neutraliza laboratoarele ce dezvoltă arme biologice și care urmau să folosească păsări pentru atacuri asupra teritoriului rus.

Comentarii similare au fost făcute în luna martie și de ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, deși pretinsele dovezi pe care Rusia le deține privind existența unor laboratoare biologice ucrainene nu au fost prezentate pentru a fi revizuite independent.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a afirmat sâmbătă că, pe lângă Statele Unite, și Germania ar fi fost implicată în dezvoltarea laboratoarelor biologice ucrainene, citând „informații confirmate” pe care le-au văzut doar oficialii ruși.