Lituania îl expulzează pe ambasadorul Rusiei la Vilnius din cauza atrocităților comise de armata rusă la Bucha (Bucea), potrivit unui anunț făcut luni de Ministerul de Externe al țării, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ambasadorul rus „va trebui să părăsească țara. Lituania este pe deplin solidară cu Ucraina și poporul ucrainean care sunt victime ale agresiunii fără precedent a Rusiei”, a anunțat Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe, într-un comunicat remis presei.

„Aceste crime de război și crime împotriva umanității nu vor fi uitate”, a mai spus el, anunțând de asemenea că Lituania va închide de asemenea consulatul rus din orașul-port Klapeida și că ambasadorul lituanian la Moscova „se va întoarce în țară în viitorul apropiat”.

Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius, în vârstă de 46 de ani, a fost ucis sâmbătă în Mariupol, potrivit presei locale și colegilor acestuia. Conform Nexta, o rachetă a lovit mașina în care se afla cineastul. El a fost dus la spital, dar nu a putut fi salvat.

Letonia a anunțat la rândul ei că va lua măsuri în ceea ce privește legăturile sale diplomatice cu Rusia, fără a oferi însă detalii specifice.

Statele baltice au anunțat duminică sistarea tuturor importurilor de gaze naturale din Rusia, fiind primele țări din Uniunea Europeană care au luat această decizie.

Noi detalii despre masacrele comise de armata rusă

Indignarea internațională privind masacrul comis de soldații ruși la Bucha a crescut luni, după aflarea unor noi detalii privind crimele acestora.

Primarul oraşului Bucha, Anatoliy Fedoruk, spune că autoritățile încearcă acum să îi identifice pe localnicii împușcați „fără discernământ” de către trupele ruse, afirmând că principalele victime ale masacrului au fost femei, copii și vârstnici care nu reprezentau nicio amenințare pentru forțele armate ale Rusiei.

Un consilier din cadrul ministerului ucrainean de interne a anunțat de asemenea că primărița satului Motîjîn din apropierea Kievului, soțul ei și fiul lor au fost împușcați și aruncați într-o groapă de mică adâncime în care au fost descoperite trupurile lor neînsuflețite.

„Ocupanții au suspectat că ei colaborau cu forțele noastre armate, indicându-ne unde să direcționăm focurile noastre de artilerie. Acești nenorociți au torturat, măcelărit și ucis întreaga familie. Ei vor fi trași la răspundere pentru această faptă”, a afirmat el.

Oficialii ucraineni i-au însoțit luni pe corespondenți ai presei naționale la o groapă comună pentru a vedea cu ochii lor atrocitățile comise de armata rusă în contextul în care Moscova afirmă că masacrul de la Bucha și alte crime atribuite forțelor sale armate ar fi fost „regizate” de Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 40-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.