În Republica Moldova, luni va fi zi de doliu național, a anunțat președintele Maia Sandu: "Suntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din orașul Bucha de lângă Kiev".

Maia SanduFoto: Facebook Maia Sandu
  • "Suntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din orașul Bucea de lângă Kyiv. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
  • Vom declara pentru mâine, 4 aprilie 2022, zi de doliu național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina", a scris Maia Sandu pe Facebook.

Imaginile de la Bucha, oraș recuperat săptămâna aceasta de forțele ucrainene, arată cadavrele ale civililor împrăștiate pe străzi, iar unii dintre oameni par să fi fost legați la mâini înainte de a fi împușcați.

Duminică, șeful serviciilor de salvare Serhii Kaplychny a declarat că trupurile a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună din Bucha, scrie AFP.

Erau vizibile vreo 10 cadavre, unele doar parțial îngropate. „Aici, în acest mormânt lung, sunt îngropați 57 de oameni”, a spus Kaplychnyi, care a organizat recuperarea cadavrelor.

Descoperirea gropii comune cu cele 57 de cadavre vine după ce sâmbătă sute de cadavre au fost găsite împrăștiate pe străzile orașului Bucha.

Primarul Anatoli Fedoruk a spus că aproape 300 de persoane au trebuit înhumate "în gropi comune" la Bucha.

"La Bucha, am îngropat deja 280 de persoane în gropi comune", deoarece este imposibil să se facă acest lucru în cele trei cimitire ale municipalităţii, sub tirurile militarilor ruşi, a declarat prin telefon edilul oraşului pentru AFP.

Citește și:

----