Procesul Sofiei Sapega, iubita disidentului bielorus Roman Protasevici, a început în spatele ușilor închise în Belarus, anunță Euronews.

Sofia Sapega in sala de judecataFoto: Leonid Scheglov / AFP / Profimedia Images

Sapega, în vârstă de 24 de ani, este acuzată de „incitare la ură socială” și de folosirea „violenței și amenințărilor” împotriva unor polițiști. Procurorii o acuză de asemenea de administrarea NEXTA TV, canalul de Telegram creat de Protasevici, despre care spun că a publicat date personale ale forțelor de securitate din Belarus.

Tânăra riscă până la 6 ani de închisoare dacă este găsită vinovată de toate capetele de acuzare.

Cine este Sofia Sapega

Sapega a fost arestată la Minsk în data de 23 mai a anului trecut după ce un avion Ryanair a fost interceptat de aviația militară belarusă și forțat să aterizeze în capitala bielorusă, sub pretextul existenței unei bombe la bord.

Ea a fost dată jos din avion de forțele de securitate bieloruse alături de jurnalistul Roman Protasevici, iubitul ei.

Actul a provocat un val de indignare internațională și a convins Uniunea Europeană să impună noi sancțiuni împotriva regimului lui Alexandr Lukașenko. Statele Unite au anunțat în luna ianuarie a acestui an că au pus sub acuzare în absență mai mulți oficiali bieloruși responsabili de deturnarea avionului.

Sapega și Protasevici se aflau la bordul avionului Ryanair după ce au fost în concediu împreună în Grecia, întorcându-se la Vilnius unde locuiau. Cei doi se cunoscuseră cu jumătate de an înainte să fie arestați împreună.

Tânăra născută în 1998 este o cetățeană a Rusiei, ea urmând cursurile Facultății de Drept a Universității Europene de Studii Umaniste din Vilnius înainte de arestare.

Deși este o cetățeană rusă, Moscova nu a făcut deocamdată niciun apel pentru grațierea sa sau alte demersuri de eliberare a ei.