Justiţia americană a anunţat joi inculparea unor responsabili guvernamentali belaruşi acuzaţi că au deturnat în 2021 un avion al companiei Ryanair pentru a-l aresta pe jurnalistul de opoziție Roman Protasevici, care se afla la bord, notează AFP.

Zborul Ryanair 4978 a fost fortat sa aterizeze duminica la MinskFoto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

Potrivit unui comunicat al procurorului federal din Manhattan, patru oficiali din Belarus sunt acuzaţi de „complot pentru comiterea unui act de piraterie pentru a devia zborul Ryanair 4978” din 23 mai 2021, care zbura de la Atena la Vilnius, spre aeroportul din Minsk „ca răspuns la o presupusă ameninţare cu bombă la bordul avionului”.

Mai exact, justiţia americană îi acuză pe „responsabilii guvernamentali belaruşi Leonid Mikalaevich Churo, Oleg Kazyuchits” şi pe alţi doi, cu identităţi incomplete sau necunoscute, „că au legătură directă cu complotul”.

Cei patru indivizi locuiesc în Belarus şi sunt daţi „în căutare” de justiţia americană.

La bordul zborului Ryanair se aflau „patru cetăţeni americani şi peste 100 de alţi pasageri”, potrivit unui comunicat al procurorului federal din Manhattan, Damian Williams.

Din partea inculpaţilor, Churo şi Kazyuchits sunt directorul şi directorul adjunct ai aviaţiei civile din Belarus. Ceilalţi doi sunt ofiţeri ai serviciului de securitate de stat din Belarus.

Arestarea lui Roman Protasevici și a iubitei sale

Pe 23 mai 2021, preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a stârnit indignarea internaţională prin trimiterea unui avion de luptă pentru a intercepta zborul Ryanair FR4978 din Grecia către Lituania în care se afla jurnalistul Roman Protasevici, un cunoscut opozant al regimului de la Minsk.

Avionul a fost forţat să aterizeze în capitala bielorusă, autoritățile arestându-i pe Protasevici, şi pe prietena lui, Sofia Sapega, care se aflau la bord.

Autoritățile de la Minsk au anunțat câteva zile mai târziu că Sapega, o studentă rusă, va fi pusă sub acuzare în Belarus din cauza „activităților sale subversive”.

Potrivit Radio Europa Liberă, Sapega a fost pusă sub acuzare pentru „incitare la ură” în luna decembrie a anului trecut, procurorii bieloruși acuzând-o că a administrat un canal de Telegram pe care au fost publicate date personale ale forțelor de securitate implicate în reprimarea protestelor pro-democrație.

Mai multe ţări, printre care Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, au anunţat sancţiuni împotriva Belarusului, reaminteşte AFP.

Citește și: