Ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi intenționează să participe la următoarea reuniune a NATO și partenerilor Alianței ce va avea loc la începutul lunii aprilie, anunță The Japan Times, citând mai multe surse familiare cu situația.

Ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi alaturi de Antony BlinkenFoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Hayashi dorește să reafirme întărirea colaborării și coordonării cu NATO în ceea ce privește invazia rusească din Ucraina pe subiecte precum adoptarea de sancțiuni împotriva Moscovei și găzduirea de refugiați ucraineni.

Japonia a anunțat încă de pe 25 februarie, la o zi după declanșarea invaziei Ucrainei, că va impune sancțiuni împotriva sectorului financiar rusesc și că va interzice anumite exporturi strategice către țara condusă de Vladimir Putin.

Japonia s-a alăturat țărilor NATO în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei

Autoritățile de la Tokyo au anunțat pe 8 martie că au înghețat bunurile a 32 de oficiali din Rusia și Belarus, printre aceștia numărându-se adjuncţii şefului de cabinet al administraţiei preşedintelui Vladimir Putin, vicepreşedinţii parlamentului, liderul Republicii Cecene şi directori ai companiilor cu legături strânse cu guvernul de la Moscova.

De asemenea, Japonia și-a avertizat cetățenii să nu călătorească în Rusia „sub niciun motiv” după închiderea spațiului aerian rusesc și european, care a restricționat posibilitatea de a părăsi țara condusă de Putin.

Moscova a răspuns furios după ce Tokyo a cerut și înapoierea Insulelor Kurile de Sud, ocupate de forțele sovietice la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Rusia anunțând că pune capăt tuturor negocierilor de pace dintre cele două țări.

Rusia și Japonia nu au încheiat niciodată un tratat de pace formal la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Japonia a anunțat de asemenea că este pregătită să accepte refugiați din Ucraina „oricând”, o schimbare dramatică de paradigmă pentru Tokyo.

Țara asiatică are unele dintre cele mai stricte legislații anti-imigrație și față de solicitanții de azil, acceptând doar 841 de refugiați dintr-un număr total de 85.479 de cereri înregistrate în ultimii 20 de ani.

Îngrijorări la Tokyo din cauza Chinei și a Coreei de Nord

Ministrul japonez de externe intenționează să participe la o întâlnire a omologilor săi din țările membre NATO ce va avea loc la începutul lunii aprilie, potrivit surselor citate de presa japoneză.

Este așteptat ca la această reuniune să participe și miniștrii de externe ai țărilor partenere NATO precum Coreea de Sud și Australia, urmând a fi discutate subiecte precum acțiunile tot mai agresive ale Beijingului din Marea Chinei de Sud și Est și în apele din apropierea Taiwanului.

Sursele citate de presa japoneză afirmă că Hayashi le va cere omologilor săi din NATO o mai mare vigilență în ceea ce privește programul de rachete și activitățile nucleare ale Coreei de Nord.

Phenianul a anunțat vinerea trecută testarea unui nou tip de rachetă balistică intercontinentală, liderul suprem Kim Jong-un afirmând că țara sa se pregătește „pentru o confruntare lungă cu imperialismul american”.

Urmărește ultimele evoluții din a 34-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.