Guvernul polonez vrea să modifice constituția țării pentru a putea confisca activele oligarhilor ruși și crește cheltuielile cu Apărarea ca urmare a invaziei rusești din Ucraina, a anunțat luni un purtător de cuvânt al executivului de la Varșovia, citat de Reuters.

Jaroslaw Kaczynski si Mateusz MorawieckiFoto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

Polonia a adoptat luna aceasta o lege care stipulează că cheltuielile cu Apărarea vor crește la 3% din PIB, lucru care ar putea duce în depășirea țintelor de deficit bugetar prevăzute în constituția țării.

„Armata poloneză trebuie echipată imediat la cele mai înalte standarde și, prin urmare, una dintre modificările propuse va fi excluderea cheltuielilor cu armata și armamente din pragul datoriei publice”, a anunțat Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al guvernului Polonez.

Președintele american Joe Biden urmează să viziteze Polonia vinerea aceasta pentru a discuta despre războiul din Ucraina, afluxul de refugiați din această țară și situația de securitate de pe flancul estic al NATO.

Polonia vrea un amendament constituțional care să permită confiscarea averilor oligarhilor ruși

Muller a mai anunțat că un al doilea subiect care necesită modificarea constituției este legat de posibilitatea confiscării activelor oligarhilor ruși și ale companiilor care susțin invazia Rusiei din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a precizat că banii astfel strânși ar putea fi folosiți pentru ajutoare umanitare destinate Ucrainei. El a anunțat de asemenea că guvernul de la Varșovia vrea să impună taxe suplimentare asupra companiilor care își continuă activitățile din Rusia.

„Discuțiile despre acest subiect au început deja și sperăm că aceste propuneri vor fi adoptate. Suntem deschiși discuțiilor”, a precizat Piotr Muller.

Pentru modificarea constituției poloneze este nevoie ca orice amendamente să fie adoptate cu o majoritate de două treimi în camera inferioară a parlamentului de la Varșovia și una absolută în senatul dominat de opoziție.

Prin urmare, guvernul condus de conservatorii de la PiS va avea nevoie și de susținerea partidelor de opoziție precum Platforma Civică în fruntea căruia se află Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European între 2014 și 2015.

Urmărește ultimele evoluții din a 26-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.