Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a preluat sâmbătă conducerea partidului de opoziție Platforma civică (PO) din Polonia, marcând revenirea sa în fruntea scenei politice interne a țării, a spus purtătorul de cuvânt al partidului, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

După demisia președintelui partidului, Borys Budka, „sarcinile președintelui PO sunt asumate de Donald Tusk”, a declarat purtătorul de cuvânt, Jan Grabiec, după o ședință a consiliului național al partidului.

Domnul Tusk, în vârstă de 64 de ani, a cofondat PO în urmă cu douăzeci de ani și a fost prim-ministru al țării sale între 2007 și 2014.

„M-am întors 100%”, a spus Tusk la o convenție de partid care i-a adus ovații în picioare. În discursul său, el s-a referit la „demonul” Partidul Naționalist Lege și Dreptate (PiS), acuzându-l că plasează Polonia într-o „situație periculoasă” prin crearea disensiunii cu partenerii săi europeni.

„Când vezi demonul, lupți”, a spus el.

Consiliul Național PO l-a ales vicepreședinte al partidului, ceea ce înseamnă că preia rolul de președinte până la alegerile oficiale programate pentru sfârșitul acestui an.

În prezent, Tusk deține președinția Partidului Popular European (PPE) și joacă adesea rolul unui comentator dur în culise asupra politicii poloneze.

Un mare fan al fotbalului, la limita „huliganului” în tinerețe, după cum admite, Tusk a crescut în orașul portuar Gdansk, în nordul țării, leagăn al mișcării Solidaritate care a demontat regimul comunist.

Când a fost președinte al Consiliului European între 2014 și 2019, a gestionat crize, de la migrație și situația economică a Greciei la negocierile dificile privind Brexitul.

Incertitudinea a apărut înaintea Congresului PO după ce primarul din Varșovia, Rafal Trzaskowski, finalist la alegerile prezidențiale de anul trecut, a declarat că este gata să preia conducerea.

Conform rapoartelor din presă, Trzaskowski a dat înapoi și nu va mai contesta candidatura lui Tusk pentru conducerea partidului.

"Platforma civică va fi din nou minunată", a postat pe Twitter deputatul partidului Robert Tyszkiewicz după anunțul despre Tusk.