Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat vineri că Polonia va lua măsuri pentru ruperea legăturilor economice cu Moscova ca parte a unui proces de „de-rusificare” ca urmare a invadării Ucrainei de către Moscova, relatează Reuters.

Mateusz MorawieckiFoto: Agerpres/EPA

„Ne vom ocupa de de-rusificarea economiei poloneze și europene”, a declarat Morawiecki în timpul unei conferințe de presă, adăugând că „facem apel la suspendarea activităților de pe piața rusească”.

Catalogând măsurile drept un „scut anti-Putin”, o referință la terminologia folosită de guvernul de la Varșovia pentru pachetele sale de atenuare a efectelor inflației și pandemiei de COVID-19, Morawiecki a declarat că principalul scop al acestuia este ținerea sub control a prețurilor la alimente.

Polonia anunță măsuri pentru protejarea economiei sale

Rusia este un exportator major de cereale și îngrășăminte la nivel mondial, ONU estimând luna aceasta că prețurile internaționale la alimente ar putea crește cu până la 20% din cauza războiului din Ucraina.

Polonia a anunțat că le va oferi fermierilor o subvenție de 500 de zolți (117 dolari) pentru fiecare hectar de teren folosit în scopuri agricole pentru a compensa creșterea prețului la îngrășăminte.

O oponentă înverșunată a proiectului Nord Stream 2, Polonia a îndemnat timp de ani de zile Europa să își reducă dependența de gazele naturale și petrolul rusesc, Morawiecki afirmând vineri că guvernul său va aloca 3 miliarde de zloți pentru recapitalizarea Gaz-System, un constructor local de conducte.

Scutul „anti-Putin”, folosit pentru oprirea șantajului rusesc

„Șantajul cu gaz, folosirea resurselor naturale ca element nu doar al războiului psihologic, ci al războiului propriu-zis (...) este o acțiune pe care trebuie să o contracarăm pe numeroase fronturi”, a subliniat Morawiecki.

Declarațiile sale vin în contextul în care Uniunea Europeană a anunțat săptămâna aceasta noi sancțiuni îndreptate împotriva sectorului energetic rusesc, fără a interzice însă importurile de gaze naturale și petrol rusesc în spațiul comunitar.

Mateusz Morawiecki este unul dintre cei 3 prim-miniștri care s-au deplasat miercuri la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, alături de omologul său ceh Petr Fiala și cu Janez Jansa, premierul Sloveniei.

Premierul Poloniei i-a îndemnat și pe ceilalți lideri ai UE să meargă la Kiev pentru a se uita „în ochii femeilor și copiilor de acolo”.

Urmărește ultimele evoluții din a 23-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.