În plină criză economică declanșată de sancțiunile impuse de Occident și alte state din cauza invadării Ucrainei, Rusia și-a asigurat cetățenii că are suficiente stocuri de hrișcă, dar că „în prezent există o cerere excesivă pentru aceasta”, relatează Kommersant.

Punga de hrisca intr-un magazin rusescFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Acest lucru a fost anunțat de directorul Serviciului Federal Antimonopol (FAS), Maxim Șaskolski la o întâlnire cu deputații Dumei de Stat.

„Recolta este suficientă și există suficiente stocuri de hrișcă, foarte multe. Dar există un boom al cererii. În condițiile unei cereri urgente, am înregistrat că o serie de bunuri populare ca zahărul și hrișca sunt cumpărate pe paleți”, a spus acesta.

El a mai precizat că agenția pe care o conduce verifică toți producătorii și furnizori și monitorizează prețurile pentru întregul lanț de distribuție a mărfurilor.

Magazinele rusești au început să raționalizeze hrișca și alte alimente

Prețurile la alimente au început din nou să crească vertiginos în Rusia după lansarea „operațiunii militare speciale” de către președintele Vladimir Putin, în contextul în care țara se confrunta deja cu un nivel record al inflației încă de anul trecut.

Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de referință de la 9,5% la 20% pe 28 februarie, la 4 zile după invadarea Ucrainei.

Mai multe lanțuri de supermarketuri printre care Magnit și Auchan au introdus raționalizarea vânzării anumitor alimente, printre care zahărul, hrișca și carnea de pui, în ultimele săptămâni.

Pe 5 martie, X5 Retail Grouphka, cel mai mare retailer de produse alimentare din Rusia, a anunțat la rândul său că introduce restricții pentru vânzarea anumitor bunuri, printre care zahărul, hrișca și uleiul de floarea soarelui.

Citește ultimele evoluții din a 15-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.