Consiliul de administrație al Băncii Rusiei a decis să majoreze rata cheie la 20% pe an începând cu 28 februarie 2022, invocând ”condițiile externe care s-au modificat drastic” , potrivit Băncii Rusiei.

Economia rusa trece prin momente complicateFoto: Profimedia Images

Creșterea ratei cheie va asigura o creștere a dobânzilor la depozite la nivelurile necesare pentru a compensa riscurile crescute de depreciere și inflație. Acest lucru este necesar pentru a sprijini stabilitatea financiară și a prețurilor și pentru a proteja economiile cetățenilor.

Alte decizii vor fi luate ținând cont de riscurile prezentate de condițiile externe și interne și de reacția piețelor financiare, precum și de mișcările reale și cele așteptate ale inflației în raport cu ținta de inflație.

O declarație a guvernatorului Băncii Rusiei ca urmare a reuniunii Consiliului de administrație urmează să fie transmisă pe 28 februarie 2022, la ora 16:00, ora Moscovei.

Rusia își deschide luni piața financiară cu întârziere, după ce rubla a scăzut până la o cotație de 119 ruble pentru un dolar (de la 80-90 ruble, zilele anterioare), scrie Reuters.

Scăderea a venit în ciuda faptului că banca centrală a Rusiei a anunțat duminică o serie de măsuri pentru a sprijini piețele interne, după ce aliații occidentali au impus sancțiuni, inclusiv blocarea accesului unor bănci la sistemul internațional de plăți SWIFT. De asemenea, au fost impuse măsuri restrictive care limitează posibilitatea Băncii Rusiei de a-și folosi rezervele internaționale pentru a submina sancțiunile impuse.

Dolarul a fost principalul beneficiar al tensiunii din jurul conflictului ruso-ucrainean, iar piețele financiare estimează ca Rezerva Federală a SUA să majoreze dobânda-cheie cu 25 de puncte de bază la întâlnirea sa din martie, nu cu 50 de puncte de bază la cât se așteptau anterior.

De asemenea, analiştii cred că războiul va descuraja Banca Centrală Europeană să înăsprească masiv politica monetară.

Citește și: A cincea zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro