Guvernul Rusiei a întocmit o listă de peste 200 de bunuri și echipamente care vor fi interzise la export în contextul valului fără precedent de companii străine care au anunțat că se retrag sau își suspendă activitatea în țară, anunță TASS.

Vladimir Putin inspectand un tractorFoto: Alexei Druzhinin / Zuma Press / Profimedia

„Lista include echipamente tehnologice, de telecomunicații, medicale, vehicule, mașini agricole, echipamente electrice - peste 200 de articole în total, inclusiv vagoane și locomotive de cale ferată, containere, turbine, mașini de prelucrare a metalelor și pietrei, monitoare, proiectoare, console și panouri”, anunță un comunicat remis de biroul de presă al guvernului rus.

Interdicția va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2022.

„Această măsură este necesară pentru a asigura stabilitatea pe piața rusă”, afirmă comunicatul.

Țările care vor face excepție de la interdicția de export

Guvernul de la Moscova a stabilit și câteva excepții de la măsură, exporturile urmând a fi în continuare permise către statele Uniunii Economice Eurasiatice și cele două regiuni separatiste din Georgia, Abhazia și Oseția de Sud.

„Pentru acestea din urmă va exista o procedură de autorizare pentru export, aprobată printr-un decret guvernamental separat”, afirmă guvernul de la Moscova.

Anunțul vine după ce mai devreme în cursul zilei de joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a admis că economia Rusiei trece printr-o perioadă de șoc din cauza a ceea ce a descris ca fiind „un război economic fără precedent.

Peskov a acuzat miercuri Statele Unite că au declarat război economic Rusiei după ce președintele american Joe Biden a anunțat marți interzicerea importurilor de petrol și gaze naturale rusești în SUA.

Agenția de rating Fitch a anunțat miercuri că a decis să reducă ratingul Rusiei și mai mult în categoria junk (gunoi n.r.), de la B, cât anunțase recent, devenind a treia mare agenție care și-a revizuit în jos ratingul în ultima perioadă, după S&P și Moody’s.

Cum vrea Rusia să-și relanseze economia

Se pare că autoritățile ruse au pregătit deja o listă cu companiile străine ale căror active pot fi naționalizate după ce au anunțat că se retrag sau își suspendă activitățile din țară, o reacție la exodul fără precedent al companiilor și brandurilor internaționale, declanșat de invadarea Ucrainei și sancțiunile istorice impuse de Occident.

Până marți, 9 martie, peste 300 de mari firme străine au anunțat că se retrag sau își suspendă/restrâng activitățile din Rusia.

De asemenea, guvernul condus de premierul Mihail Mișustin a pregătit un decret care va face posibilă sechestrarea aeronavelor străine aflate pe teritoriul său, peste jumătate din avioanele folosite de companiile aeriene rusești fiind închiriate de la companii din afara țării.

Proiectul prevede de asemenea ca serviciile de service și contractul de închiriere a aeronavelor să poată fi plătite în ruble și ca acestea să poată fi asigurate și reasigurate „de către organizațiile ruse de asigurări în condiții echivalente cu cele stipulate în contract.”

Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, prezice că Rusia ar putea cunoaște, ca urmare a sancțiunilor occidentale drastice, o situație similară cu cea a Venezuelei (insolvență, penurie de alimente, etc) până la mijlocul primăverii.

Urmărește ultimele evoluții din a 15-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.