La 80 de ani, pensionarul Yuri Mikhaïlin se va angaja în apărarea teritorială a Kievului, în ciuda anunțului Moscovei privind retragerea trupelor dislocate la granița cu Ucraina.

Voluntari ucraineniFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

„Vreau să-mi protejez familia, copiii și nepoții”, explică el ștergându-și lacrimile, potrivit AFP.

Potrivit unui sondaj publicat marți de un institut național de sociologie, aproape 60% dintre ucraineni spun că sunt gata să „reziste” în cazul agresiunii ruse. Ponderea celor care doresc să ia armele a crescut la 37,3% de la 33,3% în decembrie.

„Așa, victoria va fi a noastră”, spune pensionarul.

Marți, o protestatară topless din grupul militant ucrainean Femen a ironizat retragerea SUA în vest în afara misiunii închise de la Kiev.

Pe străzile din Kiev, luminate de un soare de primăvară, nu sunt semne de panică.

Ucrainenii se ocupă de treburile lor, unii mândri că avertismentele rusești și rapoartele care provoacă frică nu i-au zguduit.

De la anexarea Crimeei în 2014, armata ucraineană se luptă în est cu separatiștii pro-ruși susținuți de Moscova, un conflict care a lăsat peste 14.000 de morți și 1,5 milioane de strămutați.

Dar concentrarea a peste 100.000 de soldați ruși la graniță și manevrele totale inclusiv în Belarus, la câteva ore de mers cu mașina de Kiev, au alimentat temerile privind o invazie iminentă.

Președintele francez Emmanuel Macron și cel american Joe Biden au convenit marți, într-o convorbire telefonică, asupra necesității de a „verifica” anunțul începerii retragerii Rusiei în jurul granițelor Ucrainei, un „prim semnal încurajator”, potrivit Elysée, citează AFP.

Pe parcursul unei conversații de aproximativ o oră, cei doi șefi de stat au cerut și să rămână „perfect coordonați” în fața președintelui rus Vladimir Putin, a spus președinția franceză.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat marți că până acum nu vedem semne de dezescaladare și de reducere a prezenței militare a rușilor la granița cu Ucraina. El contrazice astfel autoritățile de la Moscova care au anunțat că deja o parte din trupe au început să se întoarcă spre bazele militare.

Unele trupe rusești desfășurate de-a lungul graniței cu Ucraina se întorc la bază după finalizarea exercițiilor militare, a declarat marți ministerul rus al apărării potrivit Reuters care citează Interfax.