Unele trupe rusești desfășurate de-a lungul graniței cu Ucraina se întorc la bază după finalizarea exercițiilor militare, a declarat marți ministerul rus al apărării potrivit Reuters care citează Interfax. Măsura vine în contextul în care Rusia a fost somată să ia măsuri de dezescaladare a crizei și înainte de vizita cancelarului Germaniei la Moscova. Kievul a transmis că va crede abia atunci când va vedea retragerea tuturor trupelor comasate la granița comună.

Potențiala invazie rusă în Ucraina Foto: VOX

Interfax citează ministerul rus al apărării spunând că, în timp ce manevre militare de amploare continuă să se desfășoare în țară, unele unități din sudul și vestul Rusiei și-au încheiat exercițiile și încep să se întoarcă la bazele militare.

Ministrul afacerilor externe de la Kiev a spus că Rusia trebuie să își retragă toate trupele de la granița comună.

Nu credem până nu vedem

"Noi avem o regulă: nu crede ceea ce auzi, crede ceea ce vezi”, a spus ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba citat de BBC. ”Atunci când vom vedea retragerea, vom crede în dezescaladarea situației”, a mai spus el jurnaliștilor.

Ministerul rus al apărării a început să distribuie și imagini care ar reprezenta dovada retragerii parțiale a trupelor,. La scurt timp după anunț, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a avut o ieșire deloc diplomatică, acuzând eșecul ”propagandei de război” a Occidentului.

Purtătorul de cuvânt al ministrului apărării, Igor Konașenkov, a precizat că unitățile din districtele militare din zona de sud și vest care și-au încheiat misiunile au început deja să strângă echipamentele militare ce vor fi transportate astăzi cu trenul sau autovehicule militare către garnizoane. Alte unități vor mărșălui pe jos ca parte a convoaielor militare.

Unele exerciții continuă

Însă unele exerciții continuă, a adăugat Konașenkov. Forțele armate rusești continuă o serie de exerciții de amploare ca parte a planului operațional de antrenare a trupelor, la care participă și forțele navale și aeriene, a precizat el, potrivit BBC.

Rusia a mobilizat în jur de 130.000 de soldați (100.000 în Rusia și alți 30.000 în Belarus n.red) pentru așa zise exerciții militare în perioada 10-20 februarie.

Puterile occidentale în frunte cu SUA au avertizat că un atac al Rusiei asupra Ucrainei este posibil oricând. O dată vehiculată ar fi fost 16 februarie. Totuși, luni, SUA și Marea Britanie au transmis că ajungerea la un acord este încă posibilă, în vreme ce cancelarul Germaniei a vizitat Kievul.

Tot luni, ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov i-a recomandat lui Vladimir Putin continuarea dialogului diplomatic, marcând astfel o oarecare schimbare de ton după ce săptămâna trecută tot el invoca un ”dialog al surzilor”, după întâlnirea cu omologul britanic Liz Truss. (Știre actualizată)