Președintele rus Vladimir Putin a discutat luni cu ministrul său de externe Serghei Lavrov, acesta recomandându-i continuarea dialogului cu Occidentul în ce privește criza de la granița cu Ucraina. Dincolo de conținutul convorbirii, imagini ale celor doi aflați la o masă extrem de lungă devin virale pe twitter, toată lumea amintindu-și de episodul vizitei lui Emmanuel Macron.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acum o săptămână președintele Franței Emmanuel Macron a făcut o vizită la Moscova, însă demersul său diplomatic a fost un eșec dominat de răceala cu care a fost primit și de declarațiile făcute atunci de Putin.

Ulterior, presa internațională a relatat că motivul pentru care Macron a fost așezat la o masă imensă a fost acela că a refuzat să facă un test Covid administrat de autoritățile ruse. Imaginile respective au fost obiectul a numeroase glume pe rețelele sociale.

Lavrov a fost și el așezat la o masă lungă în cadrul convobirii de luni cu Vladimir Putin.

Șeful diplomației rusești a susținut că SUA ar fi înaintat propuneri concrete privind reducerea riscurilor militare din regiune, însă răspunsurile Uniunii Europene și al NATO au fost nesatisfăcătoare. El i-a recomandat continuarea dialogului cu Occidentul, potrivit Reuters.

Într-un schimb de replici televizat, Putin îl întreabă pe șeful diplomației ruse dacă există șanse să se ajungă la o înțelegere privind așa-zisele îngrijorări exprimate de Moscova pe tema securității din regiune sau se trage de timp cu negocieri.

Lavrov răspunde: "Am avertizat deja de mai multe ori că nu vom permite nesfârșite negocieri cu privire la chestiuni care trebuie să își găsească o soluție astăzi. (...) Trebuie să spun că întotdeauna există șanse. Mi se pare că posibilitățile noastre nu au fost epuziate... În această etapă, aș sugera continuarea (dialogului- n.red).

Comentariile par să fie un semnal că probabilitatea unei acțiuni militare iminente a Rusiei este redusă, notează Reuters. Și asta în contextul în care în ultimele zile SUA au emis repetate avertismente potrivit cărora Rusia ar putea ataca Ucraina oricând.

Știre actualizată