Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat marți că până acum nu vedem semne de dezescaladare și de reducere a prezenței militare a rușilor la granița cu Ucraina. El contrazice astfel autoritățile de la Moscova care au anunțat că deja o parte din trupe au început să se întoarcă spre bazele militare.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Unele trupe rusești desfășurate de-a lungul graniței cu Ucraina se întorc la bază după finalizarea exercițiilor militare, a declarat marți ministerul rus al apărării potrivit Reuters care citează Interfax.

Kievul a transmis că va crede abia atunci când va vedea retragerea tuturor trupelor comasate la granița comună.

”Nu am văzut până acum niciun semn de dezescaladare. (...) Nu am văzut niciun semn de reducere a prezenței militare la granița cu Ucraina (...). Le cerem să retragă trupele”, a declarat secretarul general al NATO, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Șeful NATO a mai afirmat că au mai existat situații în care trupele rusești au fost mutate dintr-o parte în alta, însă echipamentele militare au fost lăsate pe poziții astfel încât o regrupare a forțelor armate să poată avea loc rapid.

  • "Rusia a comasat trupe de luptă în jurul Ucrainei într-o mișcare fără precedent de la Războiul Rece. Totul este acum pe poziții pentru un nou atac. Dar Rusia încă are timp să facă pasul înapoi, să înceteze pregătirile pentru război și să înceapă să lucreze la o soluție pașnică”, a mai declarat Stoltenberg citat de Reuters.

El a reafirmat că actuala situație este ”cea mai gravă criză de securitate cu care se confruntă Europa de decenii”.

  • ”Există semnale dinspre Moscova că ar trebui ca diplomația să continue. Asta ne dă motive pentru un optimism precaut. Dar până acum nu am văzut niciun semn de dezescaladare din partea Rusiei pe teren”, a insistat Stoltenberg.

În cursul dimineții de marți, Interfax cita ministerul rus al apărării spunând că, în timp ce manevre militare de amploare continuă să se desfășoare în țară, unele unități din sudul și vestul Rusiei și-au încheiat exercițiile și încep să se întoarcă la bazele militare.

Ministrul afacerilor externe de la Kiev a spus că Rusia trebuie să își retragă toate trupele de la granița comună și că Ucraina nu crede până nu vede.

  • "Noi avem o regulă: nu crede ceea ce auzi, crede ceea ce vezi”, a spus ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba citat de BBC.
  • ”Atunci când vom vedea retragerea, vom crede în dezescaladarea situației”, le-a mai spus el jurnaliștilor.

Ministerul rus al apărării a început să distribuie și imagini care ar reprezenta dovada retragerii parțiale a trupelor. La scurt timp după anunț, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a avut o ieșire deloc diplomatică, acuzând eșecul ”propagandei de război” a Occidentului.

Știre actualizată