Președintele american Joe Biden l-a avertizat pe omologul său rus, Vladimir Putin, despre „repercusiunile grave și rapide” cu care Moscova s-ar confrunta dacă ar ataca Ucraina, într-o convorbire telefonică care a durat puțin peste o oră sâmbătă între cei doi lideri, a anunțat Casa Albă.

Joe Biden si Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Statele Unite și aliații săi „vor răspunde hotărât și vor impune repercusiuni severe și rapide asupra Rusiei” dacă aceasta din urmă invadează Ucraina, a spus executivul american, citat de AFP.

Convorbirea mult așteptată dintre cei doi pentru a calma tensiunile legate de dosarul Ucrainei nu a condus la o „schimbare fundamentală”, a spus un oficial american.

Schimbul a fost „profesional și bogat și a durat puțin peste o oră. Nu a existat o schimbare fundamentală în dinamica pe care o observăm de câteva săptămâni încoace”, a afirmat în fața jurnaliștilor acest oficial sub acoperirea anonimatului.

Joe Biden a reafirmat că o invazie „ar cauza suferințe umane considerabile și ar slăbi poziția Rusiei”, potrivit Casei Albe.

Statele Unite și aliații săi, care rămân pregătiți pentru o soluție diplomatică, sunt „la fel de pregătiți pentru alte scenarii”, i-a spus el lui Vladimir Putin.

Washingtonul a avansat vineri ideea că un atac împotriva Ucrainei ar putea fi iminent, acuzații descrise drept „provocatoare” de liderul de la Kremlin.

UPDATE 23:15 Discuţia telefonică dintre Biden şi Putin a fost „echilibrată şi de afaceri”, afirmă un consilier prezidenţial de la Kremlin

Consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov a descris apelul telefonic de sâmbătă dintre preşedintele american Joe Biden şi liderul rus Vladimir Putin ca fiind „echilibrat şi de afaceri”, dar a spus că Statele Unite şi NATO nu au reuşit să abordeze principalele preocupări de securitate ale Rusiei.

Balet diplomatic / Fiecare se întâlnește cu fiecare

Sâmbătă a avut loc un balet diplomatic intens: înainte de apelul său cu Joe Biden, Vladimir Putin a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron.

Acesta din urmă, care a vorbit și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, trebuie să-l sune pe președintele american și cancelarul german Olaf Scholz.

Anterior, șeful diplomației americane Antony Blinken îi spusese omologului său rus Serghei Lavrov că orice canal diplomatic rămâne „deschis” pentru a evita un conflict, dar va necesita o „dezescaladare” de la Moscova.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Washingtonul că duce o „campanie de propagandă” despre posibila agresiune rusă, în timpul convorbirii telefonice avute sâmbătă cu secretarul de stat american Antony Blinken, a informat MAE rus.