Consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov a descris apelul telefonic de sâmbătă dintre preşedintele american Joe Biden şi liderul rus Vladimir Putin ca fiind „echilibrat şi de afaceri”, dar a spus că Statele Unite şi NATO nu au reuşit să abordeze principalele preocupări de securitate ale Rusiei.

Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia Images

Potrivit postului CNN, citat de News.ro, Uşakov a spus că discuţia, care a durat o oră şi două minute, „a avut loc într-o atmosferă de isterie iscată de oficialii americani despre presupusa iminentă invazie rusă a Ucrainei, toată lumea ştie acest lucru”.

Consilierul prezidenţial a adăugat: „Presiunea în jurul subiectului invaziei a fost efectuată într-o manieră coordonată, iar isteria a atins punctul culminant”.

Potrivit lui Uşakov, Biden i-a spus lui Putin că este „angajat pe calea diplomatică şi a expus o serie de consideraţii despre care le crede că abordează multe dintre preocupările Rusiei”.

Dar, Uşakov susţine că Putin a spus că Occidentul a ignorat principalele preocupări de securitate ale Rusiei, afirmând că SUA şi aliaţii săi au „pompat” Ucraina cu noi arme şi au încurajat provocările forţelor ucrainene în regiunea Donbas şi în Crimeea.

„Partea rusă, desigur, va analiza cu atenţie considerentele exprimate de Biden şi, fără îndoială, va ţine seama de ele, dar, din păcate, aceste consideraţii nu vizează elementele centrale ale iniţiativelor ruseşti privind extinderea NATO, despre nedesfăşurarea forţelor de atac asupra Ucrainei, despre revenirea NATO la stadiul din 1997”, a mai spus Uşakov.

CITEȘTE ȘI: Convorbirea Biden-Putin: „Nicio schimbare fundamentală” / Biden l-a avertizat pe Putin cu „repercusiuni grave și rapide” dacă Ucraina este atacată