„Toate opțiunile sunt pe masă”: premierul canadian Justin Trudeau a promis vineri, în ajunul unei noi mobilizări majore, că granițele „nu vor rămâne blocate” de convoaiele de protestatari, dar fără a da un ultimatum, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

Washington-ul l-a pus sub presiune joi pe șeful guvernului, cerându-i să folosească „puterile federale” în special pentru a rezolva blocarea Podului Ambasador care leagă Ontario și orașul american Detroit de Statele Unite, o axă comercială esențială.

O îngrijorare pe care președintele american Joe Biden și-a exprimat-o direct vineri, în timpul unui apel telefonic cu premierul canadian, referindu-se la „consecințele grave” ale blocajului pentru economia SUA.

Acesta din urmă a vorbit vineri direct cu canadienii: „granițele nu pot și nu vor rămâne blocate”, a declarat el, dar fără a oferi o soluție pentru a ieși rapid din criză.

Într-adevăr, dacă „toate opțiunile sunt pe masă”, premierul nu este pregătit să desfășoare imediat armata ca „o soluție de ultimă instanță”.

El a susținut, însă, că reprimarea poliției s-ar intensifica: „Dacă vă alăturați protestelor pentru că v-ați săturat de Covid, trebuie să înțelegeți acum că încălcați legile. Consecințele sunt din ce în ce mai grave”.

Curtea Superioară din Ontario a dispus vineri ridicarea blocadei podului de frontieră care leagă Ontario din Canada de Detroit din Statele Unite, a anunțat primarul orașului Windsor Drew Dilkens.

"Ordonanța a fost acceptată. Judecătorul a decis că demonstranții trebuie să plece înainte de ora 19.00." local (00:00 GMT sâmbătă), a postat pe Twitter oficialul ales.

Vineri dimineață, prim-ministrul Ontario, provincia unde se află Podul Ambasadorului dar și capitala federală Ottawa, a declarat stare de urgență.

"Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că granița este redeschisă. Și locuitorilor asediați din Ottawa, le spun, ne vom asigura că puteți reveni la viața normală cât mai curând posibil", a spus Doug Ford, în timpul unei conferințe de presă.

Închiderea de luni a Podului Ambasadorului a ridicat tensiunea în țară din cauza repercusiunilor economice rapide, în special asupra industriei de automobile de ambele părți ale graniței, ceea ce a făcut ca Statele Unite să reacționeze.

Peste 25% din mărfurile exportate între Statele Unite și Canada tranzitează acolo.

Alte două axe de frontieră sunt, de asemenea, blocate: prima, la Emerson, leagă provincia Manitoba de Dakota de Nord, în timp ce a doua este situată în Alberta.