Moscova a îndemnat conducerea Republicii Moldova să se concentreze pe soluţionarea problemelor din relaţiile bilaterale şi pe conferirea unei dinamici pozitive procesului de reglementare în Transnistria, în loc să critice prezenţa forţelor de menţinere a păcii în regiune, relatează agenția TASS, citată de Agerpres.

Maia SanduFoto: Evgeny Odinokov / Sputnik / Profimedia Images

Îndemnul a fost formulat joi de directorul-adjunct al Departamentului pentru informaţie şi presă al Ministerului de Externe rus, Aleksei Zaiţev.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului român de televiziune PRO TV, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Rusia a trimis în 1992 „oamenii săi” în Transnistria pentru a împiedica Republica Moldova să devină independentă faţă de Uniunea Sovietică.

Maia Sandu a adăugat că Republica Moldova pledează pentru retragerea militarilor ruşi din Transnistria.

Ce a transmis Rusia Republicii Moldova

„O îndemnăm pe dna Sandu şi pe alţi parteneri moldoveni să renunţe la asemenea afirmaţii departe de realitatea istorică şi să se concentreze pe soluţionarea problemelor din relaţiile ruso-moldoveneşti, inclusiv pe cele create artificial de Chişinău, precum şi pe conferirea unei dinamici pozitive procesului de reglementare din Transnistria, care să includă reluarea dialogului cu Tiraspolul asupra tuturor aspectelor procesului de reglementare”, a subliniat Zaiţev.

Potrivit acestuia, aprecierile făcute de Maia Sandu cu privire la rolul Rusiei în acest conflict „nu rezistă criticilor”.

„Nu este tocmai pertinent să se afirme că cheia pentru soluţionarea problemei transnistrene o constituie problema prezenţei trupelor ruse în regiune”, a subliniat diplomatul rus.

Totodată, Zaiţev a dat asigurări că Moscova este deschisă unei colaborări constructive şi pragmatice cu Republica Moldova.

Comentariile din partea Ministerului de Externe al Rusiei vin după ce miercuri atât Statele Unite cât și NATO, au refuzat în scris garanțiile de securitate revendicate de Moscova, printre care și retragerea trupelor Alianței Nord-Atlantice din România și Bulgaria.

Citește și: