Statele Unite au promis un răspuns scris „săptămâna viitoare” la cererile Rusiei de retragere a NATO din Europa de Est, a declarat șeful diplomației ruse după discuțiile de la Geneva cu omologul său american privind criza din Ucraina, scrie AFP.

Serghei Lavrov si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

„Am convenit că vom prezenta răspunsuri scrise săptămâna viitoare la propunerile noastre”, a spus Serghei Lavrov, subliniind că el și secretarul de stat al SUA Antony Blinken „au convenit că este necesar un dialog rezonabil” pentru ca „emoția să cadă”.

După aceea, cei doi bărbați au convenit să aibă „un nou contact la nivelul (lor)”, apreciind drept „prematur” un nou summit între președinții Vladimir Putin și Joe Biden.

„Nu știu dacă suntem pe drumul cel bun, voi ști asta când vom avea un răspuns”, a spus din nou Lavrov.

El a asigurat apoi că Rusia „niciodată, niciodată, nicăieri nu a amenințat poporul ucrainean”, înainte de a denunța încă o dată puterea ucraineană în vigoare ca fiind „rusofobă” și a reproșat NATO că vrea să considere Ucraina ca „aparținând zonei sale de influență”.

Întâlnirea dintre Serghei Lavrov și Antony Blinken, într-un palat din Geneva, este ultimul ”dans în doi” al unui balet diplomatic intens care a început cu două conversații între Vladimir Putin și Joe Biden în decembrie.

Pentru Washington, perspectiva unei incursiuni militare ruse în Ucraina este din ce în ce mai probabilă, deoarece de săptămâni întregi, zeci de mii de soldați au fost dislocați la granița cu Ucraina.

Kremlinul neagă orice intenție agresivă, dar condiţionează de o respectare a tratatelor care garantează neextinderea NATO şi o retragere de facto a Alianţei din Europa de Est. Inacceptabil, spun occidentalii.