Statele Unite își vor spori prezența armată în țările NATO de pe flancul de est, precum Polonia și România, dacă Rusia va trimite mai multe forțe în Ucraina, a declarat miercuri președintele Joe Biden, scrie DefenseOne.com.

Joe Biden si Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Biden a respins ideea că administrația sa ar fi de acord să retragă forțele din fostele țări sovietice într-un acord de dezescaladare a tensiunilor cu Rusia, care a concentrat echipamente militare și peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina.

"Nu există spațiu pentru așa ceva", a spus liderul american într-o conferință de presă la Casa Albă.

"De fapt, vom crește prezența trupelor în Polonia sau România, etc., dacă el (Putin) chiar va face o mutare, pentru că avem o obligație sacră prin Articolul 5 de a apăra aceste țări pentru că fac parte din NATO", a subliniat președintele Statelor Unite.

Dar Biden a mai spus că America nu va "amplasa permanent" trupe în fostele state sovietice.

Aliații est-europeni fac presiuni de ani de zile pentru o prezență mai mare a trupelor americane, pentru a asigura o mai mare descurajare a Rusiei.

În 2018, Polonia a propus să numească o bază militară după președintele Donald Trump în schimbul amplasării permanente a trupelor în țară, iar Lituania investește milioane de euro în facilitățile sale militare pentru a încerca să facă permanente desfășurările de trupe prin rotație, pe fondul temerilor sporite legate de Rusia.

”Depinde pe ce parte a patului se trezește Putin dimineața”

Moscova a mărit prezența sa militară de-a lungul graniței sale cu Ucraina încă de la sfârșitul anului trecut. Săptămâna aceasta, Moscova a anunțat că trimite mai multe trupe în Belarus pentru un exercițiu comun, ceea ce a provocat îngrijorări că Rusia ar putea ataca Kievul dinspre nord.

Întrebat dacă el crede că Putin va lansa o acțiune militară în Ucraina, Biden a spus: "Părerea mea este că va acționa".

Presat să spună dacă administrația sa sau oficialii serviciilor de informații cred că o invazie este iminentă, Biden a spus că nimic nu este sigur și că nici măcar oficialii ruși de rang înalt nu știu ce va face șeful lor.

"Bănuiesc că depinde pe ce parte a patului se trezește [Putin] dimineața. Nu cred că s-a hotărât încă", a mai afirmat președintele american.