Un bărbat din Tonga, în vârstă de 57 de ani, care a declarat că a înotat timp de 27 de ore după ce a fost luat de valuri în timpul tsunami-ului devastator de sâmbătă, este considerat ”realul Aquaman”, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha'apai de sâmbătă a ucis cel puțin trei persoane a trimis valuri tsunami care au traversat arhipelagul, au provocat daune în sate, stațiuni și la multe clădiri și au întrerupt comunicațiile pentru această națiune de aproximativ 105.000 de persoane.

Lisala Folau, care locuia pe mica insulă izolată Atata, care are o populație de aproximativ 60 de persoane, a fost tras în largul mării atunci când valurile au lovit țărmul sâmbătă, în jurul orei 19.00, a declarat el într-un interviu radiofonic acordat agenției de presă tongane Broadcom Broadcasting.

Folau a spus că își văruia casa când a fost alertat de fratele său despre tsunami, iar în scurt timp valurile i-au trecut prin sufragerie.

El s-a urcat pe un copac pentru a scăpa, dar când a coborât, un alt val mare l-a măturat, a spus Folau. Bărbatul în vârstă de 57 de ani a spus că este handicapat și nu poate merge cum trebuie.

"Pur și simplu am plutit, aruncat de colo-colo de valurile mari care continuau să vină", a declarat el pentru postul de radio.

Folau a spus că a continuat să plutească și a reușit, încet, să înoate 7,5 km până la insula principală Tongatapu, ajungând la țărm 27 de ore mai târziu, duminică, în jurul orei 22.00.

Reuters precizează că nu a reușit să îl contacteze pe Folau sau să verifice evenimentele.

Povestea eroismului lui Folau a devenit virală în rândul grupurilor de tongani pe Facebook și alte rețele de socializare.

"Aquaman din viața reală", se spune într-o postare pe Facebook, referire la celebrul personaj de benzi desenate și filme. "Este o legendă", se scrie într-o altă postare de pe rețelele de socializare.

Atata, care se află la aproximativ 8 km nord-vest de capitala Tonga, Nuku'alofa, adică 30 de minute de mers cu barca, a fost distrusă aproape în întregime în urma tsunami-ului care a lovit insulele.

Ambarcațiuni ale marinei tongane supraveghează în continuare insulele mai mici și evacuează oamenii către insulele principale.