Prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern a anunţat duminică că anumite zone din capitala Tonga, Nuku'alofa, au suferit daune semnificative din cauza puternicei erupţii vulcanice şi a tsunami-ului de sâmbătă, dar nu au fost semnalaţi răniţi sau morţi, transmite AFP, citată de Agerpres. "Tsunami-ul a avut un impact semnificativ asupra coastei de nord a Nuku'alofa, cu bărci şi stânci mari aruncate pe ţărm", a spus Jacinda Ardern, care a adăugat că guvernul ei a contactat înaltul comisariat al Noii Zeelande din capitala Tonga.

Tonga (sursa foto: twitter)Foto: Hotnews

Vezi mai jos imagini cu erupția vulcanului, văzută din Spațiu

"Tsunami-ul a avut un impact semnificativ asupra coastei de nord a Nuku'alofa, cu bărci şi stânci mari aruncate pe ţărm", a spus Jacinda Ardern, care a adăugat că guvernul ei a contactat înaltul comisariat al Noii Zeelande din capitala Tonga.

Premierul zeelandez a mai spus că liniile de comunicaţie au fost întrerupte iar prioritatea o constitue alimentarea cu apă. De asemenea, cenuşa face ca zborurile să nu fie sigure, de aceea se va încerca trimiterea unui avion luni.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă că guvernul Statelor Unite, "profund îngrijorat" după erupţia vulcanică şi tsunami, se pregăteşte să trimită ajutoare în insulele Tonga.

"Profund îngrijorat pentru locuitorii din Tonga care îşi revin după erupţia vulcanică şi tsunami. Statele Unite sunt pregătite să trimită ajutor vecinilor noştri din Pacific", a scris Blinken pe Twitter.

Vulcanul subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, aflat la 65 de kilometri nord de Nuku'alofadin, a erupt sâmbătă, producând un tsunami care a inundat coastele Pacificului, din Japonia până în SUA şi trecând prin Peru.

Vezi aici alte imagini spectaculoase