​Nursultan Nazarbaev, influentul fost președinte al Kazahstanului, a apărut pentru prima dată în public marți după protestele fără precedent care au izbucnit la începutul lunii ianuarie în țara din Asia Centrală, dând asigurări că în prezent este „un pensionar” și negând orice conflict cu succesorul său, relatează AFP.

Nursultan NazarbaevFoto: Captura video

„Sunt pensionar și în prezent mă bucur de o odihnă bine-meritată în capitala Kazahstanului. Nu am plecat nicăieri”, a spus Nursultan Nazarbaev într-o înregistrare video în care apare așezat la un birou masiv, în fața mai multor steaguri ale Kazahstanului.

Nazarbaev a dat asigurări că succesorul său Kassym-Jomart Tokayev, căruia i-a predat președinția în 2019, „s-a bucurat de toate puterile”. „Deci nu există niciun conflict sau confruntare în cadrul conducerii”, a adăugat el, denunțând „zvonurile nefondate” pe acest subiect.

Vorbind despre revoltele mortale care au zguduit Kazahstanul la începutul lunii ianuarie, Nazarbaev a acuzat că obiectivul protestatarilor este „distrugerea integrității țării și a fundațiilor statului”.

„Această tragedie a devenit o lecție pentru noi toți. Este important să aflăm cine a organizat toate aceste pogromuri și crime”, a adăugat fostul președinte kazah.

Nursultan Nazarbaev, tras pe linie moartă de succesorul său

Furia protestatarilor a fost îndreptată în special împotriva lui Nazarbaev, acuzat că a încurajat corupția în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, pe care a condus-o timp de aproape trei decenii.

După ce a părăsit președinția în 2019, Nazarbaev a păstrat un rol influent în politica Kazahstanului, conferindu-și titlul de „Elbasy” („Părinte al națiunii”) și păstrând șefia influentului Consiliu de Securitate al țării.

Însă după izbucnirea revoltelor succesorul său Kassym-Jomart Tokayev și-a consolidat propria influență și a preluat conducerea Consiliului de Securitate. Mai multe rude ale fostului lider au fost nevoite să părăsească posturi importante și cel puțin unul dintre ei, care conducea serviciile secrete, a fost încarcerat.

Tokayev a denunțat și rolul pe care l-a jucat predecesorul său în „îmbogățirea nedreaptă” a elitelor, care a alimentat furia populară în ultimii ani.