Zeci de morți, peste o mie de răniți și peste două mii de persoane arestate este bilanțul zilei de joi în care protestele au continuat în Kazahstan. ​Forțele de securitate au deschis focul în plin împotriva manifestanților din Almatî, capitala economică a țării, cuprinsă de revoltă. Potrivit agențiilor de presă ruse, manifestanții au fost dispersați, iar autoritățile au preluat controlul asupra primăriei și reședinței prezidențiale încendiate cu o zi în urmă.

Interventie a trupelor antitero în AlmatiFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Kazahstanul, cea mai mare țară din Asia Centrală, este zguduită de câteva zile de o mișcare de protest care a început cu demonstrații împotriva creșterii prețului gazelor.

Violențele au provocat câteva zeci de morți printre demonstranți și poliție și peste o mie de răniți, potrivit autorităților.

În plus, în jur de 2.300 de persoane au fost arestate în urma acestor manifestații, extrem de rare în Kazahstan, a precizat Ministerul de Interne.

La cererea președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, Rusia și aliații săi din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) au anunțat joi trimiterea primului contingent militar pentru „stabilizarea situatiei”.

Situația din Kazahstan, o țară de aproximativ 19 milioane de locuitori, bogată în resurse naturale, preocupă comunitatea internațională.

Uniunea Europeană s-a declarat „foarte îngrijorată” de trimiterea de trupe rusești în Kazahstan.

ONU a cerut joi tuturor părților „să se abțină de la orice violență”, iar Washingtonul a cerut guvernului kazah o „soluție pașnică”.

Cele mai importante informații din Kazahstan, LIVETEXT:

---------------------

00:45 Opozantul kazah Moukhtar Abliazov, un refugiat politic în Franța, a declarat joi pentru AFP că în țara sa este în desfășurare o „revoluție” și a denunțat „ocuparea” Kazahstanului de către forțele ruse, chemate la salvare de puterea în vigoare. "În literalmente trei zile, a avut loc o revoluție. Este o adevărată revoluție", a spus el într-un interviu la Paris, unde locuiește.

21.25 Washingtonul spune că „monitorizează” posibilele încălcări ale drepturilor omului de către trupele ruse (AFP)

19.00 Autoritățile au alungat manifestanții din piața principală din Almaty (agenții)

Forțele de securitate din Kazahstan au alungat joi protestatarii din principala piață publică din Almaty, capitala economică a țării, lovită de revolte, au informat mai multe agenții de presă ruse. Niciun protestatar nu a fost prezent joi seară pe Place de la République, unul dintre principalele locuri ale disputei, au raportat Tass și Ria Novosti, susținând, de asemenea, că autoritățile au recăpătat controlul asupra primăriei și a reședinței prezidențiale din Almaty

18.16 Uniunea Europeană este „foarte îngrijorată” de ajutorul militar extern pentru Kazahstan, care amintește de „situația care ar trebui evitate”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Joseph Borell.

18:04 Împușcături se aud în continuare în zona Pieței Republicii din centrul orașului Almaty, unde revoltele continuă. Potrivit TASS, martorii oculari confirmă că există persoane ucise.

18.01 Șeful diplomației americane Antony Blinken cere autorităților din Kazahstan o „soluționare pașnică” a crizei

17.55 ONU face apel la toate părțile implicate să „se abțină de la orice violențe”

17.21 Agențiile de presă scriu că 18 membri ai forțelor de securitate au fost uciși și peste 700 răniți

17.15 Trupele promise de Rusia președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev au ajuns joi seara în țară ca parte a misiunii de „menținere a păcii” a OTSC, alianța militară condusă de Moscova

16.32 Agenția rusă de presă TASS relatează că în continuare se trage în Almatî și că martorii oculari spun că au fost înregistrate victime

16.05 Poliția din Almatî le-a cerut locuitorilor orașului să rămână în locuințe, afirmând că o operațiune antitero este în desfășurare

15.43 Soldații trag în protestatari și în mașini în piața centrală din Almatî - TASS

15.03Prețul uraniului crește din cauza situației din Kazahstan. "Este ca şi cum Arabia Saudită ar avea probleme cu producţia de petrol”

14.55 Explozii și focuri de armă în piața din centrul orașului Almaty, potrivit unui martor Reuters, care a spus că la fața locului vin vehicule ale armatei.

13.50 Poliția a arestat circa 2.000 de persoane în Almatî, potrivit ministerului de interne, citat de TASS

13.29 Uniunea Europeană a cerut joi Rusiei să respecte suveranitatea și independența Kazahstanului, după ce Moscova a trimis parașutiști pentru înăbușirea revoltei.

"Violențele trebuie să fie oprite. De asemenea, facem apel la reținere din partea tuturor părților și la o rezolvare pașnică a situației. Evident, UE este pregătită și dispusă să sprijine un dialog în țară", a declarat un purtător de cuvânt al UE.

13.12Linia de comunicare kazahă și rusă privind revolta: Operațiune teroristă cu grupări armate antrenate în străinătate

11.32 Ministerul Sănătății a anunțat la televiziune că peste 1.000 de persoane au fost rănite, inclusiv 62 de persoane aflate la terapie intensivă.

11.09 ”Zeci de atacatori au fost lichidați”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, fiind vorba de protestatari care au asaltat miercuri noapte clădiri guvernamentale în Almatî. Acesta a precizat că, pe lângă cei 12 polițști uciși, 353 au fost răniți (Associated Press)

10.53 Aproximativ 100 de români se află în Kazahstan, fiind vorba în principal despre specialiști și experți angajați de companii private, iar misiunea diplomatică a României în această țară este în contact cu ei, a transmis joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

10.43 Televiziunea de stat afirmă că 12 membri ai forțelor de ordine au murit în ciocnirile cu protestatarii din Almatî, adăugând că unul dintre cadavre a fost găsit cu capul tăiat.

09.51 Televiziunea de stat a prezentat joi o înregistrare video cu o grămadă de arme pe stradă, cu oameni care se apropiau și le luau.

UPDATE 09.47 Rusia a trimis parașutiști în Kazahstan ca parte a forței de ”menținere a păcii”, a anunțat OTSC, alianța militară formată din câteva foste state sovietice. Potrivit acesteia, principalele obiective ale soldaților trimiși de Msocova sunt protejarea obiectivelor armatei și statului și ajutorarea forțelor de ordine kazahe.

UPDATE 07.57 Poliția din Almatî a transmis că zeci de insurgenți au fost ”eliminați”. (Interfax)

Televiziunea de stat a raportat joi că Banca Națională a Kazahstanului a decis să suspende toate instituțiile financiare. Internetul din țară este în mare parte oprit.

---------------------

Autoritățile din Kazahstan au declarat miercuri stare de urgență pe întreg teritoriul său după ce protestele violente au continuat în pofida demisiei guvernului, fosta republică sovietică fiind zguduită de unele din cele mai ample demonstrații din istoria sa.

Cel puțin opt membri ai poliției și ai armatei ar fi fost uciși în revoltele care au zguduit Kazahstanul în ultimele zile.

Palatul prezidențial a fost incendiat de manifestanții care au luat cu asalt mai multe clădiri guvernamentale, iar aeroportul din Almatî, cel mai mare oraș al țării, ar fi fost capturat de protestatari.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a amenințat cu represalii și a cerut ajutorul Rusiei împotriva ”ingerinței străine”.

Rusia și aliații săi din Organizațiea Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) vor trimite „forțe de menținere a păcii”, așa cum a cerut Kazahstanul.