Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat miercuri că a preluat șefia puternicului Consiliu de Securitate de la fostul lider de lungă durată al țării Nursultan Nazarbaev și a promis că va răspunde cu "maximă duritate" la protestele legate de prețul carburanților, transmite Reuters.

Kassym Jomart Tokayev, presedintele KazahstanuluiFoto: Pavel Aleksandrov / TASS / Profimedia

Într-o alocuțiune televizată, Tokayev a declarat că a preluat imediat conducerea Consiliului de Securitate, un rol în care Nazarbaiev a continuat să exercite o influență semnificativă după ce a renunțat în mod neașteptat la președinție în 2019.

El nu l-a menționat pe Nazarbayev pe nume.

Fostul președinte, în vârstă de 81 de ani, nu a mai fost văzut public de la începutul protestelor care l-au determinat pe Tokayev să accepte miercuri demisia guvernului său.

Mișcarea a părut să marcheze marginalizarea definitivă a lui Nazarbaiev, un fost șef al Partidului Comunist care a condus ca președinte, fără să fie contestat, timp de aproape trei decenii, după ce Kazahstanul și-a obținut independența odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Nu era clar dacă acest lucru îi va mulțumi pe protestatari, unii dintre ei fiind auziți scandând "Bătrâne, pleacă!", un slogan tradițional împotriva lui Nazarbaiev.

Anterior, Tokayev l-a îndepărtat pe nepotul lui Nazarbaev din postul de lider adjunct al Comitetului de Securitate de Stat, succesorul KGB-ului din epoca sovietică.