Rusia a declarat joi că se va consulta cu Kazahstanul și cu alți aliați cu privire la posibilele măsuri suplimentare de sprijinire a operațiunii "antiteroriste" în această țară și de deblocare a infrastructurii esențiale, transmite Reuters.

Proteste violente in KazahstanFoto: AFP / AFP / Profimedia

"Considerăm evenimentele recente dintr-o țară prietenă ca fiind o încercare, inspirată din exterior, de a submina securitatea și integritatea statului prin forță, folosind formațiuni armate antrenate și organizate", a transmis MAE rus.

Rusia a trimis deja parașutiști în Kazahstan, ca parte a unei forțe de menținere a păcii, după ce țara din Asia Centrală a fost lovită de cel mai mare val de tulburări de după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Linia de comunicare este identică cu cea a autorităților kazhe, care au spus că se confruntată cu o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate.

Mesajul ministerului de externe din Kazahstan:

”Initial, mitingurile au inceput in regiunea Mangistau, ai cărei locuitori au cerut reducerea preturilor cu amănuntul la gazul lichefiat. Ca răspuns la aceasta, în numele Şefului Statului, Guvernul a luat cu promptitudine măsuri de reducere a acestora şi a introdus un moratoriu privind creşterile de preţuri pentru produsele alimentare, combustibili şi lubrifianţi, precum şi costurile pentru utilităţi.

Toţi cei reţinuţi în primele zile ale acţiunilor de protest au fost eliberaţi. Cu toate acestea, protestele din alte oraşe mari au escaladat în revolte şi atacuri asupra organelor guvernamentale.

Mai mult, evenimentele de la Almaty - atacurile asupra instalaţiilor administrative şi militare, preluarea aeroportului şi reţinerea aeronavelor străine de pasageri şi marfă - mărturisesc nivelul ridicat de pregătire şi coordonare a acţiunilor atacatorilor. Analiza arată că Kazahstanul s-a confruntat cu o incursiune armată a grupărilor teroriste antrenate în străinătate”.