Negocierile dintre Rusia și Statele Unite menite să abordeze criza din Ucraina au început luni în orașul elvețian Geneva, a confirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, potrivit Reuters.

Secretarul de stat adjunct american Wendy Sherman and ministrul de externe adjunct rus Sergei Ryabkov la GenevaFoto: DENIS BALIBOUSE / AFP / Profimedia

Discuțiile care au loc la misiunea diplomatică americană au început la ora locală 08.55 (09.55, ora României), a precizat oficialul.

Rusia urmează să poarte negocieri și cu NATO miercuri la Bruxelles și joi la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Viena.

UPDATE 12.42 Ministrul român de externe a spus luni că ”ne bucurăm că Federația Rusă vine la masa dialogului”. Este un dialog, nu o negociere, un dialog în care să clarificăm poziția fiecărei părți și să ajungem la dezescaladare, a adăugat Bogdan Aurescu.

Stoltenberg: Este posibil un acord cu Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că este posibil ca negocierile dintre Rusia și Occident să nu rezolve toate problemele în această săptămână, dar ar putea oferi o cale de evitare a conflictului.

"Este posibil să se ajungă la acorduri cu Rusia", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă alături de vicepremierul Ucrainei, Olga Ștefanișna.

"Nu cred că ne putem aștepta ca aceste întâlniri să rezolve toate problemele. Ceea ce sperăm este să putem conveni asupra unei căi de urmat, să putem conveni asupra unei serii de întâlniri", a spus Stoltenberg.

Ucraina: Agresorul nu este în măsură să pună condiții

Cererile Rusiei privind garanțiile de securitate nu reprezintă o bază pentru negocieri, a spus Ștefanișna, în cadrul vizitei de la sediul NATO din Bruxelles.

"Ar trebui să realizăm cu toții că cererile Rusiei față de NATO nu pot fi considerate ca o poziție de negociere", a declarat ea presei, alături de Stoltenberg.

"Agresorul nu este în măsură să pună condiții până când tancurile rusești nu vor pleca de la granița ucraineană", a adăugat ea.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat duminică Rusia cu privire la riscul de „confruntare” înainte de începerea discuţiilor de la Geneva.

Tot duminică Moscova a spus că nu este deloc optimistă având în vedere semnalele pe care le primește din partea SUA, adăugând că Washingtonul insistă asupra concesiilor unilaterale pe care ar trebui să le facă Rusia.

Negocierile privind Ucraina au loc la Geneva, după mai multe săptămâni în care Rusia și-a comasat trupele la granița cu Ucraina și în noul context al intervenției militare rusești în Kazahstan.

Occidentul acuză Moscova că pregătește o nouă invazie militară în fosta republică sovietică Ucraina, în vreme ce Kremlinul dezmite și susține că este vorba despre simple exerciții militare.

Rusia a prezentat și o listă de ”garanții de securitate” care vizează blocarea oricărei discuții privind aderarea Ucrainei la NATO și a extinderii spre est, dar și stoparea exercițiilor militare din flancul estic.

Occidentul a calificat drept ”inacceptabile” pretențiile Moscovei.