Cu doar o zi înaintea discuțiilor bilaterale de la Geneva dintre SUA și Rusia, Moscova spune că nu este deloc optimistă având în vedere semnalele pe care le primește din partea SUA, adăugând că Washingtonul insistă asupra concesiilor unilaterale pe care ar trebui să le facă Rusia, relatează agențiile de presă rusești citate de Reuters. Pe de altă parte, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au transmis duminică faptul că orice agresiune suplimentară la adresa Ucrainei "va avea consecinţe uriaşe și costuri severe."

Joe Biden si Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

17:30 Blinken avertizează Rusia cu privire la riscul de „confruntare” înainte de începerea discuțiilor

15.12 Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au abordat într-o convorbire telefonică tensiunile din Ucraina şi au subliniat că orice agresiune suplimentară la adresa acestei ţări "va avea consecinţe uriaşe".

12.40 Ministrul adjunct al externelor Riabkov a precizat că ”Moscova nu va face niciun fel de concesii”, transmit agențiile de presă ruse citate de Reuters.

Acesta mai spune că negocierile diplomatice cu SUA ar putea fi sistate ”abrupt” chiar după prima rundă de discuții ce va avea loc luni.

”SUA continuă să insiste asupra concesiilor unilaterale din partea Moscovei”, susține Kremlinul, potrivit sursei citate, completând că Rusia este ”dezamăgită” de semnalele care vin dinspre Washington.

Negocierile privind detensionarea situației de la granița cu Ucraina vor începe luni, la Geneva, între diplomații americani și ruși, după săptămâni întregi în care Moscova și-a comasat trupele la granița cu Ucraina și în noul context al intervenției militare rusești în Kazahstan.

Occidentul acuză Moscova că pregătește o nouă invazie militară în fosta republică sovietică Ucraina, în vreme ce Kremlinul dezmite și susține că este vorba despre simple exerciții militare pe care are dreptul să le desfășoare oriunde dorește pe teritoriul său.

Rusia a publicat și o listă de ”garanții de securitate” care vizează blocarea oricărei discuții privind aderarea Ucrainei la NATO și a extinderii spre est, dar și stoparea exercițiilor militare din flancul estic. Occidentul a calificat drept ”inacceptabile” pretențiile Moscovei.

Toată lumea se pregătește de un eșec diplomatic

Interfax îl citează pe adjunctul ministrului de externe Serghei Riabkov care spune că Moscova nu este ”optimistă” în legătură cu aceste discuții.

De altfel, sâmbătă, retorica Rusiei a fost și mai agresivă, deși ea viza o replică la poziția diplomației americane față de criza din Kazahstan.

Pe de altă parte, au apărut relatări privind eventuale compromisuri pe care partea americană le-ar lua în calcul. Statele Unite şi aliaţii lor sunt pregătite să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune, a declarat sâmbătă o înaltă oficialitate din administraţia americană, citată de Reuters.

Ambasadoarea SUA la NATO a dezmințit că SUA ar lua în calcul posibilitatea de a discuta despre o retragere a trupelor americane din Polonia și Țările Baltice, după ce NBC cita o sursă care susținea că Washingtonul ar lua în calcul un astfel de scenariu.

Negocierile dintre cele două părți preced Consiliul NATO-Rusia care va avea loc pe 12 ianuarie. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că alianța trebuie să fie pregătită pentru un eșec al negocierilor.