Emmanuel Macron a declarat vineri că-și asumă „pe deplin” remarcile controversate de marți despre cei nevaccinati, despre care a spus că vrea „să-i enerveze”, acuzându-i pe unii dintre ei că fac din „libertatea lor, care devine iresponsabilitate, un slogan”, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

„Putem fi mișcați de forme de exprimare care par familiare, pe care mi le asum pe deplin”, a declarat președintele Republicii în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Elysee cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Mă mișcă situația în care ne aflăm, adevărata dezbinare a țării este acolo, când unii își fac din libertate o iresponsabilitate care devine un slogan”, a denunțat el.

„Nu numai că pun în pericol viața altora, dar îngrădesc libertatea altora și nu pot accepta asta”, a insistat el.

De asemenea, asumându-și „strategia care este simplă: vaccinați, vaccinați, vaccinați”, Emmanuel Macron a explicat că „este o mișcare complet europeană care impune restricții persoanelor care nu sunt vaccinate”.

„Spun asta cu multă voință și forță: trebuie să o facem pentru toți compatrioții noștri care depun efortul de a fi vaccinați și care, prin iresponsabilitatea altora sunt contaminați”, a argumentat el.

„Și trebuie să o facem și pentru compatrioții noștri care uneori se lasă luați de discursuri obscurantiste, de discursuri de frică: nu se protejează în timp ce știința, cercetarea și excelența tehnologică și productivă europeană sunt ale lor.”, a adăugat el.

„A fost responsabilitatea mea să trag puțin semnalul de alarmă, asta am făcut săptămâna aceasta, pentru ca lucrurile să meargă și mai repede înainte”, a conchis șeful statului.

Susținându-l pe șeful statului francez, Ursula Von Der Leyen a considerat că „bonul de vaccinare este un instrument de protecție a celor vaccinați”. Pentru ea, „această discuție despre responsabilitate și libertate este foarte importantă în societatea noastră în timpul unei pandemii”.

Emmanuel Macron a spus marți: "Cei nevaccinați, chiar vreau să-i enervez. Și așa vom continua, până la final. Asta e strategia". Cuvintele sale au stârnit o furtună politică în mijlocul examinării în primă lectură în Adunarea Națională a proiectului de lege care transformă permisul de sănătate într-un carnet de vaccinare, adoptat joi cu durere.

Franța îi va exclude pe nevaccinați de la viața socială, chiar dacă nu au Covid / Noul certificat de vaccinare susținut de Macron, undă verde în parlamentul de la Paris

Parlamentarii francezi au adoptat joi dimineața proiectul de lege care transformă certificatul sanitar într-un certificat de vaccinare, excluzând persoanele care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului de la viața socială, relatează Euronews.

Legea a fost adoptată la ora 5:25 dimineața cu 214 de voturi pentru, 93 împotrivă și 27 de abțineri și va ajunge în Senat săptămâna viitoare, fiind așteptată să intre în vigoare în a doua parte a lunii ianuarie.