Guvernul din Kazahstan a tăiat miercuri accesul la internet în țară și a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul său după ce protestele violente au continuat în pofida demisiei guvernului, fosta republică sovietică fiind zguduită de unele din cele mai ample demonstrații din istoria sa. Palatul prezidențial a fost incendiat de manifestanții care au luat cu asalt mai multe clădiri guvernamentale, iar aeroportul din Almatî, cel mai mare oraș al țării, ar fi fost capturat de manifestanți. Președintele Kassym-Jomart Tokayev a amenințat cu represalii și a cerut ajutorul Moscovei împotriva ”ingerinței străine”.

Proteste KazahstanFoto: Abduaziz MADYAROV / AFP / Profimedia

00.15: Moscova și aliații săi vor trimite „forțe de menținere a păcii” în Kazahstan (președinte)

Moscova și aliații săi ai Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) vor trimite „forțe de menținere a păcii” în Kazahstan, a anunțat joi președintele acestei alianțe militare, așa cum a cerut fosta republică sovietică zdruncinată de revolte, scrie AFP.

22.15: Președintele Kazahstanului a cerut ajutor de la Moscova și aliații săi, dând vina pe „terorisții” pregătiți în străinătate pentru revolte

22.00:Cel puțin opt membri ai forțelor de securitate și ai armatei ar fi fost uciși în revoltele care au zguduit Kazahstanul de câteva zile, a declarat Ministerul de Interne, citat de presa locală

19.55: SUA fac apel la autoritățile din Kazahstan să dea dovadă de „reținere”

Guvernul american îndeamnă autoritățile din Kazahstan să dea dovadă de „reținere” și speră că manifestațiile se vor desfășura „în mod pașnic”, a transmis miercuri putătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Psaki a criticat totodată „alegațiile nebunești ale Rusiei” privind o presupusă responsabilitate a Statelor Unite pentru protestele ce zguduie Kazahstanul. „Este absolut fals” și face parte din „strategia de dezinformare rusă”, a transmis ea.

Imagini din capitala Almaty

19.30: Kazahstanul declară stare de urgență pe întreg teritoriul său

18.47: Președintele Kassym-Jomart Tokayev a amenințat în timpul unui discurs televizat că autoritățile vor răspunde cu „duritate maximă” împotriva protestelor violente.

„Ca președinte, sunt obligat să protejez siguranța și liniștea cetățenilor noștri, să îmi fac griji cu privire la integritatea Kazahstanului”, a declarat acesta.

18.33: Palatul prezidențial din Almatî a fost incendiat de manifestanții care au luat cu asalt și alte clădiri guvernamentale, relatează Associated Press.

18.20: Agenția Reuters relatează că protestatarii au capturat aeroportul din Almatî, cel mai mare oraș al țăriiși că toate zborurile către și dinspre aeroport au fost anulate.

--------------------------

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a acceptat miercuri dimineața demisia guvernului însă acest lucru nu a domolit furia protestatarilor nemulțumiți de creșterea prețului la carburanți în țara producătoare de petrol din Asia Centrală.

Guvernul a blocat miercuri accesul la rețelele sociale și aplicațiile de mesagerie precum Facebook, WhatsApp, Telegram și, pentru prima dată, aplicația de mesagerie WeChat, potrivit New York Times.

Netblocks, un grup specializat în supravegherea internetului, a anunțat ulterior pe Twitter că țara se confruntă cu o pană generalizată a internetului la nivel național.

„Kazahstanul se confruntă în prezent cu o pană de internet la scară naţională, în urma unei zile de perturbări ale Internetului mobil şi unor restricţii parţiale”, a anunțat Netblocks.

Nursultan Nazarbaiev, înlăturat din funcție

Unii protestatari au scandat sloganuri împotriva fostului președinte Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, care și-a păstrat ample prerogative după ce a demisionat din funcție în 2019, an până în care a fost cel mai longeviv șef de stat al unui fost stat sovietic.

Succesorul ales de Nazarbaiev pentru a-i urma în funcția de președinte, Kassym-Jomart Tokayev, a anunțat miercuri după-masa că l-a înlăturat pe acesta din funcția de președinte al puternicului Consiliu de Securitate.

Fostul președinte era încă văzut drept omul din spatele puterii la Nur-Sultan, noua capitală pe care acesta a construit-o și redenumită după el în 2019, fiind de asemenea crezut că familia sa controlează prin interpuși și majoritatea economiei țării.

Fostul președinte nu a fost văzut în public de la izbucnirea protestelor.

Tokayev l-a înlăturat de asemenea pe nepotul lui Nazarbaiev din poziția de vicepreședinte al Comitetului de Securitate a Statului, succesorul KGB-ului din perioada sovietică.

Ciocniri cu forțele de ordine

Un grup de manifestanţi a pătruns miercuri în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului. Poliţia a tras miercuri cu grenade asurzitoare şi a utilizat gaze lacrimogene împotriva unei mulţimi de câteva mii de persoane, fără a reuşi să împiedice pătrunderea unor protestatari în clădire.

Manifestaţiile neautorizate în prealabil de către autorităţi sunt interzise în Kazahstan, fostă republică sovietică autoritară, dar care este totodată cea mai mare economie din Asia Centrală.

Starea de urgență a fost decretată în capitala Nur-Sultan, Almatî și provincia Mangistau din vestul țării, locul unde au erupt primele proteste.

După ce a acceptat demisia guvernului Tokayev le-a ordonat miniștrilor rămași pentru a asigura interimatul să anuleze majorarea de preț pentru gazul petrolier lichefiat, o alternativă populară pentru alimentarea autoturismelor din această țară datorită prețului său mai redus.

Schimbare de generație în Kazahstan

Reputația de stabilitate dobândită de Kazahstan sub Nazarbaiev a atras investiții de sute de miliarde de dolari în industria sa petrolieră și cea siderurgică.

Unii analiști politici afirmă că această aparentă stabilitate a mascat furia unei generații mai tinere de kazahi cărora li s-a refuzat liberalizarea pe care au cunoscut-o alte state sovietice.

Kazahstanul este un aliat apropiat al Rusiei și Moscova a avertizat deja miercuri împotriva oricăror „ingerințe externe” în țară și că speră ca turbulențele să se termine rapid.

REFERINȚĂ: