Președintele kazah Nursultan Nazarbaiev a anunțat marți că demisionează, după aproape 30 de ani în fruntea acestei țări din Asia centrală bogată în hidrocarburi, dar confruntată cu o nemulțumire socială în creștere, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am luat decizia de a renunța la mandatul de președinte", a declarat Nazarbaiev, 78 de ani, într-o alocuțiune transmisă la televiziuni.

Nazarbaiev va dispune însă de puteri extinse după plecarea de la președinție, grație unei legi votate în 2018 și a statutului său de "Părinte al Națiunii", care îi garantează imunitate judiciară și un rol influent.

Nursultan Nazarbaiev a preluat conducerea Kazahstanului când țara sa era încă o republică sovietică, în 1989, în calitate de prim secretar al Partidului Comunist, și și-a menținut puterea după proclamarea independenței, în 1991. Reales în multiple rânduri cu majorități zdrobitoare, nu a desemnat niciodată un succesor.

Acest anunț intervine la mai puțin de o lună după ce Nazarbaiev a demis brusc guvernul, reproșându-i rezultatele economice proaste.

Președintele a promis apoi măsuri sociale în valoare de mai multe miliarde de euro pentru a răspunde nemulțumirii în creștere a populației, la mai puțin de un an de viitoarele alegeri prezidențiale.