Formaţiunea guvernamentală ungară Fidesz are un avans de cinci puncte în faţa opoziţiei unite, în cel mai recent sondaj de opinie, realizat de agenţia Median şi ale cărui rezultate au fost publicate miercuri în săptămânalul HVG, relatează Reuters și Agerpres.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Potrivit acestui sondaj, alianţa opoziţiei se bucură de susţinerea a 34% dintre alegători, în timp ce Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, este sprijinit de 39% dintre votanţi, de la 37% cât arăta sondajul similar realizat de Median la începutul lui octombrie.

Opoziţia a pierdut 3 puncte procentuale, de la 37% în octombrie.

Alte două formaţiuni, MKKP (Partidul maghiar al câinelui cu două cozi) şi Mi Hazank (Patria noastră) au obţinut fiecare câte 7%, mai arată noul sondaj.

Cine ar vota împotriva lui Viktor Orban

Potrivit Median, opoziţia şi-a mai pierdut din susţinere după impulsul primit în urma alegerii, în octombrie, a lui Peter Marki-Zay ca lider al opoziţiei unite, dar continuă să fie în fruntea preferinţelor, înaintea Fidesz, în rândul alegătorilor cu un nivel superior de educaţie, cu situaţie materială mai bună şi până în 40 de ani.

Totuşi, sondajul sugerează că 63% dintre alegătorii unguri se aşteaptă ca Fidesz să rămână la putere după alegerile de anul viitor şi doar 23% anticipează o victorie a opoziţiei.

Pentru prima dată de la preluarea puterii, în 2010, când a avut o majoritate covârşitoare, Viktor Orban se va confrunta la alegerile legislative din 2022, ce vor avea loc probabil în aprilie, cu un front unit al partidelor de opoziţie.

Din alianţa opoziţiei fac parte Coaliţia democrată, Partidul Socialist, Pardeszed (Dialog) şi LMP (Politica poate fi altfel) - ecologiste, Momentum (liberali-centrişti) şi formaţiunea Jobbik, fostă de extrema dreaptă, acum de centru dreapta.

Un sondaj publicat pe 20 decembrie de think tank-ul liberal Republikon cota opoziția anti-Orban cu un ușor avans de 3 puncte procentuale în fața Fidesz.