Coaliția opoziției unite din Ungaria a păstrat un avans de 3 procente în fața partidului Fidesz al premierului Viktor Orban, potrivit unui sondaj publicat luni de think tank-ul liberal Republikon, relatează agenția Reuters.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Viktor Orban, în vârstă de 58 de ani, se va confrunta pentru prima dată cu un front unit al opoziției după ascensiunea sa la putere în urma unei victorii răsunătoare la alegerile parlamentare din 2010.

Alianța care se pregătește pentru alegerile din luna aprilie a anului viitor include Coaliția Democrată, socialiștii, liberalii și partidul de extremă dreapta Jobbik.

Sondajul realizat de Republikon arată că 36% din alegători ar vota cu opoziția în timp ce partidul Fidesz al lui Orban ar primi 33% din sufragii. Însă un sfert din votanți s-au declarat indeciși.

Opoziția nu i-a convins încă pe indeciși

Republikon afirmă că rezultatele le reflectă în mare parte pe acelea arătate de un alt sondaj realizat la începutul acestui an, sugerând că opoziția încă se zbate să atragă de partea sa electoratul, în pofida faptului că și-a anunțat recent candidatul pentru funcția de premier în persoana lui Peter Marki-Zay.

Inflația înregistrată în Ungaria în noiembrie a urcat la maximul ultimelor 14 luni, forțând banca centrală de la Budapesta să majoreze substanțial dobânzile de referință.

Orban a anunțat luna trecută că autoritățile vor plafona prețul la carburanți pentru a proteja consumatorii de o creștere subită a prețurilor.

Premierul ungar a anunțat de asemenea că pensionarii, familiile și tinerii care intră în câmpul muncii vor beneficia de reduceri ale fiscalității și alte beneficii înaintea alegerilor.

Citește și: