Fondatorul Microsoft Bill Gates se declară în mare parte optimist pentru 2022 însă filantropul american încă are câteva îngrijorări legate de anul viitor, relatează CNBC.

Bill GatesFoto: Captura video

Gates a făcut mai multe prognoze optimiste într-o postare făcută luna aceasta pe blogul său, numită „Motive de optimism după un an dificil”, vorbind printre altele despre un posibil sfârșit al pandemiei de COVID-19 și modul în care „metaversul” ar putea revoluționa munca la birou.

Miliardarul american a avertizat însă ulterior că varianta Omicron a coronavirusului se răspândește mai repede decât orice alt virus din istorie și că s-ar putea să intrăm în cea mai gravă parte a pandemiei.

Gates a identificat și o problemă care ar putea deraia o bună parte din progresele făcute până acum în combaterea pandemiei, și nu numai: neîncrederea oamenilor în guverne.

„Este unul din subiectele care mă îngrijorează cel mai tare pe măsură ce ne îndreptăm spre 2022”, a notat acesta, explicând că instituțiile publice trebuie să fie jucători importanți în probleme precum combaterea schimbărilor climatice și prevenirea unei viitoare pandemii.

Însă Gates atrage atenția că ele pot face acest lucru doar dacă oamenii nu le resping sfaturile din principiu.

„Dacă nu te bucuri de încrederea oamenilor ei nu vor susține inițiative noi majore. Iar atunci când apare o criză importantă, ei vor fi mai puțin dispuși să urmeze recomandările necesare pentru a trece de furtună”, afirmă fondatorul și fostul CEO al Microsoft.

Îngrijorările lui Bill Gates și pandemia de COVID-19

O asemenea lipsă de încredere a devenit evidentă în timpul pandemiei de COVID-19, dezinformările și informațiile false răspândindu-se atât în Statele Unite cât și restul lumii, afectând eforturile autorităților de a preveni răspândirea coronavirusului.

Gates afirmă în postarea de pe blogul său că știrile non-stop, titlurile motivate politic și social media au jucat fiecare un rol în „creșterea diviziunilor” și că guvernele ar putea fi nevoite să reglementeze platformele online sau să combată eficient dezinformările.

Miliardarul și-a exprimat de asemenea îngrijorarea că, în lipsa unei intervenții rapide în acest domeniu, oamenii ar putea alege tot mai des politicieni care își exprimă public și încurajează neîncredere în autorități.

Este o problemă spinoasă și până și Gates spune că nu este sigur privind calea de urmat.

„De regulă aici mi-aș prezenta ideile despre cum să rezolvăm problema. Adevărul este că nu am răspunsurile”, a notat el, adăugând că va continua consultările în legătură cu acest subiect, în special cu tinerii.

„Am speranța că generațiile care au crescut în online vor avea idei noi despre cum să abordăm această problemă care este atât de adânc înrădăcinată internetului”, a explicat Bill Gates.

Citește și: