Noul ministru bulgar al apărării Stefan Ianev se opune desfășurării de trupe NATO suplimentare în Bulgaria, una dintre opțiunile discutate de alianță în contextul escaladării tensiunilor de către Rusia la granița sa cu Ucraina, relatează Euractiv.

Trupe NATOFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ianev spune că o asemenea mutare ar duce doar la intensificarea tensiunilor.

„Actuala majorare a capacităților și activităților Rusiei pe flancul de est al NATO reprezintă circumstanțe de care nu doar că trebuie să se țină cont dar ele trebuie de asemenea monitorizate cu atenție specială. Aceste procese necesită o abordare unificată din partea NATO, dar fără a duce la o escaladare inutilă a tensiunilor”, a scris acesta pe Facebook.

„În acest stadiu nu există motive pentru a considera procesele monitorizate drept o amenințare directă la adresa Alianței și a zonei de securitate relevante”, a adăugat acesta.

Ianev a mai precizat că nu crede „că există circumstanțele necesare care să poată justifica o decizie legată de desfășurarea de trupe suplimentare pe teritoriul nostru”.

„O asemenea decizie nu ar fi în concordanță cu interesul național al Bulgariei”, a subliniat el.

Tensiuni tot mai mari între Rusia și Occident

NATO și SUA au avertizat Kremlinul în luna noiembrie că o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va duce la impunerea unor sancțiuni dure împotriva Rusiei.

Moscova însă respinge acuzațiile că pregătește un atac împotriva Ucrainei, afirmând că Occidentul și Ucraina ar fi responsabile de escaladarea tensiunilor.

Presa de stat rusă a publicat vinerea trecută o listă de „garanții” solicitate de Kremlin cu privire la activitățile NATO din estul Europei, printre acestea numărându-se sistarea desfășurării de trupe și echipament în statele membre din această regiune.

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a acuzat marți în cadrul unei reuniuni a oficialilor militari ruși că mercenari americani ar pregăti o provocare cu „o substanță necunoscută” în estul Ucrainei, zonă controlată de separatiștii pro-ruși.