Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a afirmat marți că militari angajați de companii private din Statele Unite au fost staționați în regiunea Donețk din estul Ucrainei și că pregătesc o „provocare folosind o substanță chimică necunoscută”, relatează The Moscow Times.

Ministrul rus al apararii Serghei Soigu si Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Șoigu a făcut declarațiile în timpul unei ședințe a ministerului apărării de la Moscova în contextul îngrijorărilor tot mai mari exprimate de Occident că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina.

„Am identificat prezența a 120 de membri ai unor grupuri de mercenari din Statele Unite în orașele Avdiivka și Krasny Liman [staționați] pentru a comite provocări (...) cisterne cu componente chimice neidentificate au fost livrate în orașele Avdeevka și Krasny Liman pentru a comite provocări”, a afirmat Șoigu.

Acesta, considerat un aliat de încredere al președintelui Vladimir Putin, a acuzat de asemenea Statele Unite și pentru tensiunile în creștere de la granițele Rusiei.

„Statele Unite își consolidează prezența militară la granițele Rusiei. În țările din Europa de est sunt desfășurate prin rotație unități cu un număr de aproximativ 8.000 de militari [americani]”, a mai spus Șoigu.

În schimb, el a lăudat armata rusă despre care a spus că este „un lider mondial” în ceea ce privește dotările moderne.

Rusia a negat constant în ultima lună și jumătate că ar pregăti o invazie a Ucrainei, în pofida rapoartelor serviciilor de informații care estimează că a masat cel puțin 100.000 de militari la granița comună dintre cele două țări.

Kremlinul a prezentat vinerea trecută o serie de garanții pe care le solicită NATO și Statelor Unite pentru aplanarea tensiunilor create la granița cu Ucraina.

Citește și: