China face presiuni asupra Continental pentru ca giganticul producător de piese auto să nu mai utilizeze componente fabricate în Lituania, au declarat pentru Reuters două persoane familiarizate cu această chestiune, pe fondul unei dispute între Beijing și statul baltic cu privire la statutul Taiwanului, transmite Reuters.

Razbunarea Chinei se manifesta pe tot globulFoto: DreamsTime

Guvernul chinez, care consideră Taiwanul autoguvernat ca fiind teritoriul său, a redus luna trecută legăturile diplomatice cu Lituania, după deschiderea unui birou de reprezentare a Taiwanului la Vilnius.

În plus, Beijingul este furios și pentru că, anul trecut, coaliția de guvernare din Lituania a fost de acord să sprijine "lupta pentru libertate" de pe insulă.

La începutul acestei luni, un oficial guvernamental de rang înalt și o organizație industrială au spus că China a cerut multinaționalelor să rupă legăturile cu Lituania, în caz contrar riscând să fie excluse de pe piața chineză.

Continental, unul dintre cei mai mari producători de piese auto din lume, are unități de fabricație în Lituania, unde produce piese electronice, cum ar fi controlere pentru ușile și scaunele vehiculelor, și exportă către clienți din întreaga lume, inclusiv China.

Continental a refuzat să spună dacă guvernul chinez i-a cerut să întrerupă legăturile cu Lituania.

"Nu mai consideră Lituania un partener de încredere"

Ministerul chinez de externe a negat că Beijingul ar fi exercitat presiuni asupra companiilor multinaționale pentru a nu utiliza piese produse în Lituania, adăugând însă că firmele chineze nu mai au încredere în Lituania.

"Practica "o singură China, un singur Taiwan" interferează în mod grosolan în afacerile interne ale Chinei și încalcă grav interesele fundamentale ale Chinei", a subliniat un purtător de cuvânt.

"Am auzit că multe companii chinezești nu mai consideră Lituania ca fiind un partener de încredere. Lituania trebuie să se uite la ea însăși pentru motivul pentru care companiile lituaniene se confruntă cu dificultăți în comerțul și cooperarea economică în China", a spus purtătorul de cuvânt chinez.

Comerțul direct al Lituaniei cu China este modest, dar economia sa bazată pe exporturi găzduiește sute de companii care fabrică produse precum mobilier, lasere, alimente și îmbrăcăminte pentru multinaționalele care vând în China.

Biroul de externe al Lituaniei a declarat: "Companiile care își desfășoară activitatea în Lituania s-au integrat cu succes în lanțurile de aprovizionare internaționale, astfel încât măsurile de presiune economică ale Chinei pot provoca diverse perturbări pentru companiile care își desfășoară activitatea în Lituania."

"Monitorizăm, analizăm și evaluăm îndeaproape fiecare astfel de caz, inclusiv în rândul acestor companii germane", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că "se caută soluții durabile pe termen lung și modalități de reluare a fluxurilor comerciale cu China".