Coreea de Nord continuă să comită execuţii publice însă depune eforturi să le facă „invizibile” lumii, potrivit unei organizaţii cu sediul la Seul care afirmă că Phenianul îşi face mai mult griji cu privire la imaginea sa în străinătate, relatează AFP și Barrons, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Transitional Justice Working Group (TJWG) a analizat imagini din satelit şi a cules 42 de mărturii despre execuţia prin împuşcare sau spânzurare a 23 de persoane, în public, de la instalarea la putere a lui Kim Jong Un, în decembrie 2011.

Transfugi nord-coreeni au povestit că aceste execuţii au avut loc în locuri strict supravegheate și că autorităţile au făcut tot posibilul să împiedice ca orice informaţie să ajungă în afară, arată TJWG într-un raport publicat miercuri.

„În ultimii ani, Coreea de Nord pare că a ales în mod strategic instalaţii îndepărtate din zona de frontieră pentru a organiza aceste execuţii”, afirmă această organizaţie de apărarea drepturilor omului.

„În plus, supravegherea şi controlul spectatorilor la aceste evenimente sunt atent controlate pentru a evita ca informaţii despre execuţiile publice să fie difuzate în afara ţării”, mai precizează raportul.

Phenianul este acuzat de mult timp că organizează execuţii publice cu scopul de a-i supune pe nord-coreeni prin teroare.

Kim Jong Un şi-a trimis la moarte mai mulţi consilieri apropiaţi, inclusiv pe puternicul său unchi Jang Song Thaek, în 2013. Nordul neagă aceste acuzaţii, pe care le cataloghează drept minciuni răspândire de către dezertori şi susține că respectă drepturile omului.

Dintre cele 23 de execuţii raportate de TJWG, 21 au avut loc prin împuşcare, iar celelalte două prin spânzurare. Ele au fost organizate adesea în faţa a sute de spectatori, familiile celor condamnați la moarte fiind obligate să asiste.

Şapte dintre persoanele executate au fost condamnate la moarte din cauză că au distribut sau s-au uitat la înregistrări video provenind din Coreea de Sud, strict interzise de către regimul lui Kim Jong Un.

Citește și: