Coreea de Nord a interzis purtarea paltoanelor de piele pentru a opri cetățenii de rând din a imita stilul vestimentar al liderului suprem Kim Jong-un, relatează Insider.

Kim Jong-un purtand un palton de pieleFoto: STR / AFP / Profimedia

Potrivit Radio Free Asia, a fost impusă o interdicție asupra purtării de paltoane de către tineri, poliția patrulând pe străzi pentru a confisca obiectele vestimentare atât de la oameni cât și de la comercianți.

O sursă anonimă din interiorul țării le-a relatat jurnaliștilor de la RFA că autoritățile au început să implementeze această măsură după ce nord-coreeni au fost văzuți imitând stilul lui Kim Jong-un.

„În timpul paradei militare de la al VIII-lea Congres al Partidului din luna ianuarie a acestui an, [Kim Jong-un] și toți oficialii de rang înalt au purtat paltoane de piele”, a relatat sursa RFA.

Aceasta a adăugat că paltoanele de piele au început să devină populare și după Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean, a fost văzută purtând aceste articole vestimentare.

„Paltoanele de piele au început să fie văzute drept un simbol al puterii”, explică sursa RFA, adăugând că acest lucru i-a făcut pe comercianți să importe piele sintetică pentru a imita stilul lui Kim.

„Poliția a spus publicului să nu poarte paltoane de piele fiindcă face parte din prerogativele partidului să decidă ce pot purta oamenii și că purtarea unor haine croite să arate precum cele ale Celui mai Înalt Demnitar (Kim Jong-un) este un trend 'impur' care contestă autoritatea sa”, potrivit aceleiași surse.

Potrivit RFA, să cumperi piele reală este extrem de scump în Coreea de Nord, paltoanele costând în jur de 34 de dolari. Cele făcute din varianta sintetică se vând însă la jumătate de preț.

Cu toate acestea, suma este una astronomică pentru nord-coreeni de rând care au un salariu de bază de 4 dolari. Venitul este suplimentat de prime și bonusuri, câștigul mediu anual al unui muncitor urcând la 201 de dolari.

Citește și: