Trupul decapitat al unchiului lui Kim Jong-un a fost expus pentru a fi văzut de către oficialii nord-coreeni, i-a declarat Donald Trump jurnalistului Bob Woodward pentru cartea sa despre președintele american, relatează AFP și Barrons.

Kim Jong-unFoto: Myunggu Han/Penta Press/Profimedia Images

Jang Song Thaek, unchiul prin alianță al liderului nord-coreean și un personaj proeminent al regimului, a fost executat pentru trădare și corupție în 2013 în ceea ce analiștii au catalogat ca fiind o epurare nemiloasă din partea lui Kim Jong-un.

„Kim îmi spune totul. Mi-a spus totul”, i-a declarat Trump lui Bob Woodward, potrivit cărții „Furie” în curs de apariție, președintele american precizând că „și-a ucis unchiul și i-a pus trupul pe scări” făcând referire la o clădire folosită de oficiali înalți de la Phenian.

„Iar capul i-a fost tăiat, stând la piept”, a adăugat Trump.

Coreea de Nord nu a anunțat niciodată în mod oficial cum a fost executat Jang deși mai multe surse au relatat că acesta a fost ucis cu un tun antiaerian.

Relatarea lui Trump, aparent menită a demonstra relația apropiată pe care o are cu liderul nord-coreean, este prima mențiune a execuției prin decapitare venită din partea unui oficial înalt.

Negocierile dintre Phenian și Washington privind ridicarea sancțiunilor și denuclearizarea sunt în impas după eșecul summitului de la Hanoi. Oficialii nord-coreeni au declarat că s-au oferit să „dezmembreze toate instalațiile nucleare din zona Yongbyon” dar analiștii au subliniat că Phenianul are și alte locații de producție a armelor nucleare.

Potrivit cărții lui Bob Woodward, Trump a cerut renunțarea la cinci situri nucleare.

„Ascultă, una nu ajută, două nu ajută și trei nu ajută și patru nu ajută. Cinci ajută”, i-a declarat președintele american jurnalistului de investigație.

Kim ar fi contracarat că situl de la Yongbyon ar fi cel mai mare, Trump răspunzând că „e și cel mai vechi” însă liderul nord-coreean nu a fost dispus să ofere concesii suplimentare.

„Nu ești pregătit să ajungem la o înțelegere. Trebuie să plec”, a declarat Trump, potrivit cărții lui Bob Woodward.

Citește și: