Foarte influent pana la momentul destituirii sale luna aceasta, unchiului liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost executat joi, a anuntat vineri agentia oficiala de presa KCNA, potrivit AFP.

Jang Song Thaek (aprilie 2012)Foto: Agerpres/AP

Jang Song-Thaek, in varsta de 67 de ani, fusese condamnat la moartea de un tribunal militar special, potrivit KCNA. El a fost gasit vinovat de "o crima atat de odioasa precum aceea de a incerca destabilizarea statului prin tot felul de intrigi si metode josnice cu o ambitie frenetica de a profita de puterea suprema a partidului nostru si a statului nostru".

Indepartarea acestui demnitar, precum si executarea a doi dintre consilierii sai apropiati au fost anuntate saptamana trecuta de serviciul de informatii sud-coreean.

La aproape doi ani dupa succesiunea la putere a lui Kim Jong-un, in varsta de 30 de ani, aceasta epurare la nivel inalt ar trebui sa ii permita acestuia sa stranga randurile in jurul sau in fata Coreei de Sud si occidentalilor care acuza Phenianul ca construiesc rachete intercontinentale cu capacitate nucleara, sustin expertii.

Coreea de Sud si-a exprimat, vineri, "profunda ingrijorare" dupa anuntul executiei unchiului liderului nord-coreean, care era oficial numarul doi in regimul de la Phenian, citeaza Mediafax.

"Guvernul este profund ingrijorat cu privire la evolutiile recente din Coreea de Nord si urmareste indeaproape situatia", a declarat intr-un comunicat Ministerul Unificarii, care se ocupa de relatiile dintre cei doi vecini.

Coreea de Sud va fi pregatita pe deplin pentru "orice posibilitate pe viitor", colaborand strans cu aliatii sai, a adaugat comunicatul.

Confirmand informatiile difuzate saptamana trecuta de serviciile secrete sud-coreene, Phenianul a precizat, luni dimineata, demiterea lui Jang Song-Thaek, alaturi de "disparitia" din cadrul puterii a numerosi dintre apropiatii sai, scrie cotidianul francez de afaceri Les Echos.

Intr-un text foarte lung, agentia de presa KCNA, unul dintre principalele canale de propaganda ale puterii, evoca actele de tradare ale lui Jang Song-Thaek, cel care a fost considerat mult timp drept "eminenta cenusie" a actualului lider, dupa ce a avut o mare influenta si asupra tatalui acestuia, Kim Jong-il, cu a carui sora era casatorit.

Potrivit KCNA, Partidul Muncitorilor, reunit duminica, i-au "eliminat pe Jang si pe clanul sau" din partid. Jang Song-Thaek intretinea, potrivit comunicatului, "relatii nepotrivite" cu mai multe femei si era "afectat de stilul de viata capitalist".

"Bolnav ideologic, extrem de lenes si indolent, consuma droguri si risipea valute straine in cazinouri, atunci cand se trata in afara tarii pe banii partidului", precizeaza KCNA.

La lungul sir de acuzatii se adauga gestiunea dezastruoasa a intreprinderilor publice de fier si ingrasaminte, ale caror resurse ar fi fost vandute "foarte ieftin".

Dupa aceasta confirmare, expertii incearca sa determine consecintele acestei epurari asupra strategiei regimului nord-coreean.

Chiar daca nu era perceput ca un liberal, Jang Song-Thaek era considerat de analisti drept o forta de stabilizare a regimului si a incercat, in mai multe randuri, sa relanseze legaturile dintre Phenian si aliatii chinezi.

Eliminarea sa politica, decisa probabil de Kim Jong-un, ar putea semnifica faptul ca tanarul presedinte doreste sa-si asume singur conducerea tarii si nu tolereaza alte personalitati concurente. O evolutie care ar putea face dictatura si mai imprevizibila, noteaza analistii.

In varsta de 67 de ani, Jang a cazut in dizgratie in 2004 in urma unor suspiciuni de coruptie. Trimise in "reeducare" ca otelar, a fost reabilitat anul urmator si promovat in 2007 in fruntea administratiei Partidului Muncitorilor, ceea ce i-a dat puteri asupra politiei si justitiei.

El a ocupat un rol de prim plan in special dupa atacul cerebral al lui Kim Jong-il in 2008 si a fost deseori considerat numarul doi al regimului.

Sotia sa, Kim Kyong-Hui, 67 de ani, este in centrul puternii de 40 de ani. In septembrie 2010, a fost ridicata la gradul de general cu patru stele.

Kim Jong-un l-a succedat pe tatal sau Kim Jong-il dupa moartea celui din urma in decembrie 2011. Kim Jong-il a fost presedinte al Coreei comuniste dupa decesul in 1994 al tatalui sau Kim il-Sung, fondatorul Republicii populare democratice Coreea (RPDC) in 1948.