Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping şi-au afişat miercuri buna înţelegere „model”, cu prilejul unei videoconferinţe desfăşurate în pline tensiuni cu Occidentul, relatează AFP și Agerpres.

Discutie intre Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Tonul amical al discuţiei, transmisă parţial de televiziunea rusă, a contrastat puternic cu tirul de critici occidentale la adresa Moscovei, suspectată că pregăteşte o invazie în Ucraina, şi faţă de Beijing, criticat pentru represiunile în Hong Kong şi în Xinjiang.

Extrem de elogios, Vladimir Putin a salutat calitatea relaţiei dintre cele două state, bazată pe „non-ingerinţă”, „respectarea intereselor fiecăruia” şi „determinarea de a transforma frontiera comună în centură de pace eternă şi de bună vecinătate”.

„Consider aceste relaţii drept modelul adevărat al cooperării între state în secolul al XXI-lea”, i-a spus preşedintele rus „dragului prieten” Xi Jinping.

Putin a confirmat, de altfel, că cei doi lideri, care nu s-au mai văzut în tete-a-tete de la debutul pandemiei, se vor întâlni „în persoană” la Beijing în februarie, cu ocazia deschiderii JO de iarnă, ceremonie boicotată la nivel politic de SUA, Marea Britanie, Canada şi Australia.

În acest context, Putin a subliniat că atât el, cât şi Xi se opun „oricărei tentative de a politiza sportul şi mişcarea olimpică”.

Rusia şi China, care şi-au văzut relaţiile cu Occidentul degradându-se în ultimii ani, vor să proiecteze, în contrapondere, imaginea a două naţiuni unite. Membri permanenţi ai Consiliul de Securitate al ONU, unde cooperează, ele şi-au întărit de asemenea legăturile în domeniile economic, energetic şi de apărare.

Rusia se află în prezent în colimatorul Occidentului din cauza manevrelor militare la frontiera cu Ucraina, care lasă să se creadă că ar pregăti o invazie.

Subiectul se va afla miercuri în atenţia unui summit al Parteneriatului Estic al UE, între liderii celor 27 de state membre şi cei din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, la Bruxelles.