SUA au anunțat boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, din 2022, relatează CNN și BBC. Anunțul oficial a fost făcut luni de Casa Albă care a transmis că SUA nu vor trimite în China nicio delegație oficială din cauza „îngrijorărilor legate de respectarea drepturilor omului”.

Secretarul de stat Antony Blinken alaturi de presedintele Joe BidenFoto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

UPDATE 10.00 Vicepremierul britanic Dominic Raab, secretar de stat pentru afaceri externe, a anunțat marți că și Marea Britanie ia în calcul un posibil boicot diplomatic, informează Reuters.

Sportivii americani vor putea participa însă la competiție și vor beneficia de tot sprijinul guvernului.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a confirmat luni boicotul, comentând că administrația americană nu va contribui la ”parada” pusă în scenă de chinezi cu ocazia competiției olimpice.

Luna trecută, președintele american Joe Biden a spus că ia în calcul un boicot diplomatic, în timp ce Beijingul a avertizat că va reacționa prin „contramăsuri hotărâte” împotriva administrației SUA.

Jen Psaki a invocat abuzurile și încălcarea drepturilor omului de către China, dar și atrocitățile din Xinjiang.

Referitor la boicotarea totală a evenimentului, ea a adăugat că guvernul american a considerat că nu este corect să penalizeze sportivii americani care s-au antrenat pentru aceste jocuri, însă absența unei delegații oficiale reprezintă un mesaj foarte clar transmis lumii întregi în ceea ce privește regimul de la Beijing.