Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat vineri Rusia cu privire la „consecințele” și „prețul de plătit dacă folosește forța împotriva Ucrainei”, după ce Moscova a strâns echipament militar greu, tancuri și trupe pregătite de luptă în apropierea granițelor acestei țări, relatează AFP și Reuters.

Jens Stoltenberg in VarsoviaFoto: NATO

”Rusia a concentrat pentru a doua oară în acest an echipamente grele, tancuri și trupe pregătite pentru luptă la granițele Ucrainei (...) Trebuie să fie clar că dacă Rusia folosește forța împotriva Ucrainei, aceasta va suferi costuri care vor avea consecințe. De aceea continuăm să facem apel la Rusia să evite escaladarea”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă la sediul Alianței.

Stoltenberg a mai spus că se așteaptă ca noul guvern federal german să cheltuiască mai mult pe forțele sale armate și a salutat decizia sa de a continua să găzduiască arme nucleare occidentale în Germania.

„Mă aştept ca Germania să investească mai mult în armata sa”, a spus Stoltenberg.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la semnalele „foarte periculoase” din partea Rusiei, acuzată că a desfășurat trupe la graniță, declarând în același timp că este „pe deplin pregătit” pentru o posibilă escaladare militară cu Moscova.

Tensiunile sunt maxime de câteva săptămâni între cei doi vecini, relația fiind deja una proastă de la anexarea Crimeei în 2014 și pe fondul unui conflict între Kiev și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

În ultimele săptămâni, Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană au continuat să-și exprime îngrijorarea cu privire la mișcările de trupe rusești la granița cu Ucraina, Kievul fiind alarmat de o posibilă invazie.

Vorbind vineri la o conferință de presă, Zelenski a denunțat o „retorică foarte periculoasă” din partea Rusiei și a considerat că „este semnalul (...) că o escaladare este posibilă”.