Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat miercuri un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, urmând exemplul Statelor Unite, Regatului Unit și Australiei, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Suntem profund deranjați de încălcările drepturilor omului de către guvernul chinez”, a spus el la o conferință de presă.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat un boicot diplomatic, iar niciun ministru al guvernului său nu va ajunge la Beijing pentru Jocurile Olimpice din 2022.

Statele Unite şi Australia au anunţat deja o măsură similară pentru întrecerea care va debuta pe 4 februarie. "Va exista efectiv un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing", a declarat Boris Johnson la reuniunea săptămânală din Parlament, subliniind că boicotul sportiv "nu este politica" guvernului său.

Anunţul deciziei americane a provocat furie la Beijing, în timp ce decizia de boicot a Australiei a fost tratată cu indiferenţă, diplomaţia chineză subliniind că "nimănui nu-i pasă" dacă guvernul de la Canberra va trimite sau nu reprezentanţi oficiali.